Wygląda na to, że sezon na truskawki, niestety, kończy się :( Jesienna pogoda w czerwcu nie pomaga im dojrzewać. Dzisiaj więc postanowiliśmy z TeŻetem skorzystać z tej krótkiej obecności truskawek i zjedliśmy na obiad danie, które zafundowało nam "powrót do dzieciństwa", czyli:
INFO
- posiłek: obiad (na słodko), deser
- gatunek: makaron z dodatkami
- mięso: nie
- ilość porcji: 2 (obiadowe) lub 4 (deserowe)
- kalorie w całości: ok. 1200 kcal
- czas przygotowania: 10 min.
- czas gotowania: w zależności od rodzaju makaronu
SKŁADNIKI
- ugotowany makaron 300 g
- twaróg chudy 400 g
- truskawki 250 g
- śmietana 18 % 100 g
- syrop z sosny 30 g
PRZYGOTOWANIE
- Truskawki umyć, odszypułkować i pokroić na ćwiartki.
- Makaron ugotować al dente.
- Rozłożyć gorący makaron na talerze i posypać pokruszonym twarogiem.
- Na twaróg nałożyć ćwiartki truskawek.
- Na truskawkach "postawić kleksy" ze śmietany.
- Całość polać syropem sosnowym.
- Od razu podawać na stół.
* SMACZNEGO *
makaron, twaróg, truskawki, śmietana, syrop z sosny... mniam |
POMOCNICZE INFORMACJE
- Makaron powinien być "gruby".
- Można użyć zamiast twarogu chudego półtłusty lub tłusty i zmniejszyć ilość śmietany.
- Można odchudzić jeszcze danie dając śmietanę 12 %.
- Zamiast truskawek można użyć innych owoców sezonowych. TeŻet i ja już czekamy na jagody ;)
- Podana ilość syropu z sosny daje niezbyt słodkie danie. Można zwiększyć jego ilość aby makaron był bardziej słodki, tym samym jednak zwiększyć kaloryczność potrawy.
- Syrop sosnowy można zastąpić miodem lub po prostu cukrem, ale danie straci ciekawy "posmak".
- Z wierzchu można makaron posypać posiekanymi i udekorować całymi listkami świeżej mięty lub melisy.
uwielbiam:)!
OdpowiedzUsuńtaki makaron z truskawami lubię naj najbardziej!!! właśnie z twarogiem choć bez syropu :)
OdpowiedzUsuńJakoś w tym roku truskawki są mało słodkie (chyba za mało słońca) i chciałam jakoś dosłodzić danie. Miałam użyć miodu, ale obok na półce stał syrop sosnowy ;) Naprawdę boskie połączenie :) Polecam!!
Usuń