click me click meclick meclick meclick meclick meclick me

poniedziałek, 4 czerwca 2012

Powrót do dzieciństwa

Wygląda na to, że sezon na truskawki, niestety, kończy się :( Jesienna pogoda w czerwcu nie pomaga im dojrzewać. Dzisiaj więc postanowiliśmy z TeŻetem skorzystać z tej krótkiej obecności truskawek i zjedliśmy na obiad danie, które zafundowało nam "powrót do dzieciństwa", czyli:
* MAKARON Z TWAROGIEM I TRUSKAWKAMI *
INFO
  • posiłek: obiad (na słodko), deser
  • gatunek: makaron z dodatkami
  • mięso: nie
  • ilość porcji: 2 (obiadowe) lub 4 (deserowe)
  • kalorie w całości: ok. 1200 kcal
  • czas przygotowania: 10 min.
  • czas gotowania: w zależności od rodzaju makaronu
SKŁADNIKI
  • ugotowany makaron 300 g
  • twaróg chudy 400 g
  • truskawki 250 g
  • śmietana 18 % 100 g
  • syrop z sosny 30 g
PRZYGOTOWANIE
  1. Truskawki umyć, odszypułkować i pokroić na ćwiartki.
  2. Makaron ugotować al dente.
  3. Rozłożyć gorący makaron na talerze i posypać pokruszonym twarogiem.
  4. Na twaróg nałożyć ćwiartki truskawek.
  5. Na truskawkach "postawić kleksy" ze śmietany.
  6. Całość polać syropem sosnowym.
  7. Od razu podawać na stół.
* SMACZNEGO *
makaron, twaróg, truskawki, śmietana, syrop z sosny... mniam
POMOCNICZE INFORMACJE
  1. Makaron powinien być "gruby".
  2. Można użyć zamiast twarogu chudego półtłusty lub tłusty i zmniejszyć ilość śmietany.
  3. Można odchudzić jeszcze danie dając śmietanę 12 %.
  4. Zamiast truskawek można użyć innych owoców sezonowych. TeŻet i ja już czekamy na jagody ;)
  5. Podana ilość syropu z sosny daje niezbyt słodkie danie. Można zwiększyć jego ilość aby makaron był bardziej słodki, tym samym jednak zwiększyć kaloryczność potrawy.
  6. Syrop sosnowy można zastąpić miodem lub po prostu cukrem, ale danie straci ciekawy "posmak".
  7. Z wierzchu można makaron posypać posiekanymi i udekorować całymi listkami świeżej mięty lub melisy.

3 komentarze:

  1. taki makaron z truskawami lubię naj najbardziej!!! właśnie z twarogiem choć bez syropu :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jakoś w tym roku truskawki są mało słodkie (chyba za mało słońca) i chciałam jakoś dosłodzić danie. Miałam użyć miodu, ale obok na półce stał syrop sosnowy ;) Naprawdę boskie połączenie :) Polecam!!

      Usuń