click me click meclick meclick meclick meclick meclick me

piątek, 8 czerwca 2012

Rosół wiosenny

Dzisiaj pierwszy post w ramach mojego projektu "Rosół przez cały rok", czyli:
* ROSÓŁ WIOSENNY*
rosół wiosenny podany z natką pietruszki i bazylią w dwóch kolorach - zielonym i fioletowym
INFO
  • posiłek: obiad
  • gatunek: zupa
  • mięso: tak/nie (bulion mięsny)
  • ilość porcji: 4
  • kalorie w całości: ok. ??? kcal.
  • czas przygotowania: 20 min.
  • czas gotowania: 2 godz.
SKŁADNIKI
  • mięso z kurczaka (uda lub ćwiartki) 300 g
  • mięso z indyka (szyja) 200 g
  • mięso wołowe (szponder bez kości) 100 g
  • seler korzeniowy 0,5 szt. dużej (200 g)
  • marchewka młoda 2 szt. średnie (150 g)
  • pietruszka młoda 2 szt. średnie (150 g)
  • kapusta młoda biała 150 g
  • seler naciowy 3 łodygi średnie (100 g)
  • por ciemnozielona część 70 g
  • cebula 1 szt. mała (50 g)
  • brokuły łodyga 1 szt.
  • kalafior łodyga 1 szt.
  • czosnek 3 ząbki
  • świeże zioła (w sumie 2 garści): majeranek, lubczyk, natka pietruszki, koperek, oregano, bazylia zielona, bazylia fioletowa, bazylia cytrynowa, szałwia, tymianek, trybula, kolendra, mięta, melisa
  • sól, pieprz w ziarnach, ziele angielskie, liść laurowy
  • gorczyca biała w ziarnach, kolendra w ziarnach, anyż w ziarnach
  • woda 1,5 litra
  • sól i pieprz mielony do smaku
PRZYGOTOWANIE
  1. Mięso umyć i włożyć do garnka.
  2. Marchewkę, pietruszkę i seler korzeniowy obrać, przekroić na 2-3 kawałki i wrzucić do garnka.
  3. Cebulę obrać, opalić nad ogniem i wrzucić do garnka.
  4. Od główki kapusty odkroić kawałek i wrzucić do garnka.
  5. Por i seler naciowy umyć, przekroić na 2-3 kawałki i wrzucić do garnka.
  6. Obrać czosnek i wrzucić do garnka.
  7. Łodygi brokułów i kalafiora wrzucić do garnka.
  8. Umyć zioła, ewentualnie przekroić na pół i wrzucić do garnka.
  9. Dodać wszystkie przyprawy.
  10. Zalać wszystko 1,5 litra wody i gotować na wolnym ogniu minimum 2 godziny.
  11. Po ugotowaniu przecedzić rosół, spróbować i ewentualnie "dosmaczyć" solą i/lub pieprzem mielonym.
* SMACZNEGO *
rosół wiosenny - żółciutki, przejrzysty, ziołowy i niezbyt tłusty... mniam!!!
POMOCNICZE INFORMACJE
  1. Dokładne informacje pomocnicze oraz info o moim  projekcie "Rosół przez cały rok", można znaleźć TUTAJ.
  2. Warzywa do rosołu wiosennego powinny być młode, ale nie mogą być to nowalijki!
  3. Uzupełniać wodę w trakcie gotowania (wrzątkiem), aby w sumie uzyskać około 1,5 litra rosołu.
  4. Jeśli ma być to bulion, to pozwolić wodzie odparować aby uzyskać 400-750 ml (w zależności od potrzeby skoncentrowania smaku) bulionu.

5 komentarzy:

  1. Nie działa link do projektu :(

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. u mnie działa... Projekt jest opisany na samiutkim dole posta "Rosół - przepis podstawowy" ;)

      Usuń
    2. już widzę, link na dole. Poprawiony :D Dzięki!

      Usuń
  2. wow! pierwszy raz widzę tak bogaty rosół. Musi być pyszny!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Był pyszny ten rosołek... Jest wiosna, więc staram się korzystać jak najwięcej z młodych warzyw i świeżych ziół z balkonowego ogródka :)

      Usuń