W zeszłym tygodniu znalazłam obiadowe natchnienie na bazarze, gdzie sprzedawca ułożył (pewnie przez przypadek) zielone warzywa obok siebie. Stąd też pomysł na:
* ZIELONY SOS DO MAKARONU *
zielony sos do makaronu |
INFO
- posiłek: obiad
- gatunek: sos do makaronu
- mięso: tak
- ilość porcji: 2
- kalorie (w całości): 550 kcal (+ makaron)
- czas przygotowania: 10 min.
- czas duszenia: 20 min.
SKŁADNIKI
- pierś z kurczaka 300 g
- cukinia 260 g (kawałek)
- cebula 1 szt. (130 g)
- papryka zielona 1 szt. (100 g)
- por (jasnozielona część) 40 g (kawałek)
- seler naciowy 40 g
- bulion 0,5 litra
- olej 10 g
- sól, zielony pieprz w ziarnach
- świeży estragon
- kapary
PRZYGOTOWANIE
- Pierś z kurczaka pokroić na kawałki.
- Cebulę, cukinię i paprykę pokroić w dużą kostkę. Por pokroić w piórka, a seler naciowy w plasterki. Estragon drobno posiekać.
- Rozgrzać olej w woku. Szybko obsmażyć mięso.
- Zmniejszyć ogień pod wokiem, dorzucić cebulę i por do mięsa i zeszklić warzywa.
- Dodać paprykę, cukinię i seler naciowy.
- Zalać całość bulionem, wymieszać, doprowadzić do wrzenia.
- Dorzucić do gotującego się dania kulki zielonego pieprzu. Przykryć pokrywką, zmniejszyć ogień i gotować ok. 10 min.
- Pod koniec gotowania zdjąć pokrywkę i dodać posiekany estragon. Gotować jeszcze przez ok. 5 min na dużym ogniu, ciągle mieszając, aż do odparowania nadmiaru płynów. W razie konieczności dosolić do smaku.
- Podawać z makaronem posypane kaparami.
ależ zielony talerz ;) taki wakacyjny ;)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i zapraszam do siebie ;)