click me click meclick meclick meclick meclick meclick me

środa, 1 sierpnia 2012

Zielono nam czyli letni, lekki i zielony sos do makaronu

W zeszłym tygodniu znalazłam obiadowe natchnienie na bazarze, gdzie sprzedawca ułożył (pewnie przez przypadek) zielone warzywa obok siebie. Stąd też pomysł na:
* ZIELONY SOS DO MAKARONU *
Photobucket
zielony sos do makaronu
INFO
  • posiłek: obiad
  • gatunek: sos do makaronu
  • mięso: tak
  • ilość porcji: 2
  • kalorie (w całości): 550 kcal (+ makaron)
  • czas przygotowania: 10 min.
  • czas duszenia: 20 min.
SKŁADNIKI
  • pierś z kurczaka 300 g
  • cukinia 260 g (kawałek)
  • cebula 1 szt. (130 g)
  • papryka zielona 1 szt. (100 g)
  • por (jasnozielona część) 40 g (kawałek)
  • seler naciowy 40 g
  • bulion 0,5 litra
  • olej 10 g
  • sól, zielony pieprz w ziarnach
  • świeży estragon
  • kapary

PRZYGOTOWANIE
  1. Pierś z kurczaka pokroić na kawałki.
  2. Cebulę, cukinię i paprykę pokroić w dużą kostkę. Por pokroić w piórka, a seler naciowy w plasterki. Estragon drobno posiekać.
  3. Rozgrzać olej w woku. Szybko obsmażyć mięso.
  4. Zmniejszyć ogień pod wokiem, dorzucić cebulę i por do mięsa i zeszklić warzywa.
  5. Dodać paprykę, cukinię i seler naciowy.
  6. Zalać całość bulionem, wymieszać, doprowadzić do wrzenia.
  7. Dorzucić do gotującego się dania kulki zielonego pieprzu. Przykryć pokrywką, zmniejszyć ogień i gotować ok. 10 min.
  8. Pod koniec gotowania zdjąć pokrywkę i dodać posiekany estragon. Gotować jeszcze przez ok. 5 min na dużym ogniu, ciągle mieszając, aż do odparowania nadmiaru płynów. W razie konieczności dosolić do smaku.
  9. Podawać z makaronem posypane kaparami.
 * SMACZNEGO *
Photobucket
w ramach czyszczenia spiżarni sos podany z dwoma rodzajami makaronu ;)
POMOCNICZE INFORMACJE
  1. Ilość soli zależy od słoności bulionu.
  2. Można użyć dowolnego bulionu, ale najlepszy będzie drobiowy.
  3. Zamiast estragonu można dodać inne, ulubione zioło.

1 komentarz:

  1. ależ zielony talerz ;) taki wakacyjny ;)

    Pozdrawiam i zapraszam do siebie ;)

    OdpowiedzUsuń