click me click meclick meclick meclick meclick meclick me

piątek, 26 października 2012

Winter is coming ;)

Niestety, zima jest coraz bliżej nas... Podobno jutro ma spaść w Warszawie pierwszy śnieg :( Dzisiejszy post nie jest przepisem, raczej czymś w rodzaju przypomnienia starej, rozgrzewającej receptury.
* KORZENNE MLEKO *
INFO
  • posiłek: deser, napój
  • gatunek: ciepły napój
  • mięso: nie
  • kalorie: w zależności od zawartości tłuszczu w mleku, ilości miodu
  • czas przygotowania: 1 min. + 30 min. studzenia
  • czas gotowania: 15 min.
SKŁADNIKI 
  • mleko
  • przyprawy:
    • anyż gwiazdkowy
    • kora cynamonu
    • goździki
    • imbir suszony
    • gałka muszkatołowa
  • miód
PRZYGOTOWANIE

  1. Do garnka wlać mleko.
  2. Do mleka włożyć anyż gwiazdkowy, kawałek kory cynamonu i goździki.
  3. Zagotować mleko z przyprawami i gotować ok. 10 minut.
  4. Po tym czasie wyłączyć gaz i zostawić mleko (nie wyjmując przypraw) do ostygnięcia do około 40 stopni Celsjusza.
  5. Do szklanki, w której podane zostanie mleko, nałożyć miód.
  6. Do mleka zetrzeć na tarce gałkę muszkatołową i imbir.
  7. Ostudzonym mlekiem zalać miód z gałką muszkatołowa i imbirem. Dobrze całość wymieszać.
* SMACZNEGO *
POMOCNICZE INFORMACJE 
  1. Dokładne proporcje przypraw zależą od tego indywidualnego wyboru.
  2. Mleko trzeba schłodzić, gdyż gorące mleko "zabija" wiele cennych składników miodu.
  3. Zamiast ścierać imbir i gałkę muszkatołowa, można użyć tych przypraw mielonych.
  4. Korę cynamonu można zastąpić cynamonem mielonym i dodać go wtedy bezpośrednio do miodu.
  5. Imbir suszony można zastąpić świeżym imbirem.

6 komentarzy:

  1. Takie mleko musi być pyszne... :) Idealne na jesienno-zimowe mrozy

    OdpowiedzUsuń
  2. nigdy nie piłam takiego mleka, o tej porze roku musi dobrze smakować ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Najlepiej będzie smakować w okolicy Bożego Narodzenia :D

      Usuń
  3. Winter is coming :) - muszę wypróbować

    OdpowiedzUsuń