Niestety, zima jest coraz bliżej nas... Podobno jutro ma spaść w Warszawie pierwszy śnieg :( Dzisiejszy post nie jest przepisem, raczej czymś w rodzaju przypomnienia starej, rozgrzewającej receptury.
INFO
- posiłek: deser, napój
- gatunek: ciepły napój
- mięso: nie
- kalorie: w zależności od zawartości tłuszczu w mleku, ilości miodu
- czas przygotowania: 1 min. + 30 min. studzenia
- czas gotowania: 15 min.
SKŁADNIKI
- mleko
- przyprawy:
- anyż gwiazdkowy
- kora cynamonu
- goździki
- imbir suszony
- gałka muszkatołowa
- miód
PRZYGOTOWANIE
- Do garnka wlać mleko.
- Do mleka włożyć anyż gwiazdkowy, kawałek kory cynamonu i goździki.
- Zagotować mleko z przyprawami i gotować ok. 10 minut.
- Po tym czasie wyłączyć gaz i zostawić mleko (nie wyjmując przypraw) do ostygnięcia do około 40 stopni Celsjusza.
- Do szklanki, w której podane zostanie mleko, nałożyć miód.
- Do mleka zetrzeć na tarce gałkę muszkatołową i imbir.
- Ostudzonym mlekiem zalać miód z gałką muszkatołowa i imbirem. Dobrze całość wymieszać.
* SMACZNEGO *
POMOCNICZE INFORMACJE
- Dokładne proporcje przypraw zależą od tego indywidualnego wyboru.
- Mleko trzeba schłodzić, gdyż gorące mleko "zabija" wiele cennych składników miodu.
- Zamiast ścierać imbir i gałkę muszkatołowa, można użyć tych przypraw mielonych.
- Korę cynamonu można zastąpić cynamonem mielonym i dodać go wtedy bezpośrednio do miodu.
- Imbir suszony można zastąpić świeżym imbirem.
Takie mleko musi być pyszne... :) Idealne na jesienno-zimowe mrozy
OdpowiedzUsuńDokładnie tak: pyszne i idealne :)
Usuńnigdy nie piłam takiego mleka, o tej porze roku musi dobrze smakować ;)
OdpowiedzUsuńNajlepiej będzie smakować w okolicy Bożego Narodzenia :D
UsuńWinter is coming :) - muszę wypróbować
OdpowiedzUsuńKoniecznie! Polecam :)
Usuń