piątek, 22 sierpnia 2014

Nadziewane pieczarkami roladki z polędwiczek wieprzowych

Jakiś czas temu naszło mnie na polędwiczki wieprzowe. Sezon na kurki w pełni, więc miałam nadzieję, że uda mi się zrobić roladki z polędwiczek właśnie z tymi grzybami. Niestety, do lasu mam daleko, a na bazarze kurek nie znalazłam. Kurki zastąpiłam więc pieczarkami i obiad też był przepyszny :)
* NADZIEWANE PIECZARKAMI ROLADKI Z POLĘDWICZEK WIEPRZOWYCH W SOSIE ŚMIETANOWYM *
roladki podałam z ziemniakami, posypane świeżą natką pietruszki. Mniam!
INFO
  • posiłek: obiad
  • gatunek: gulasz, roladki
  • mięso: tak
  • ilość porcji: 4
  • kalorie w całości: ok. ok. 2600 kcal (+ podpłomyki/kasza/makaron/ziemniaki)
  • czas przygotowania: 50 min.
  • czas duszenia: ok. 2 godz.
SKŁADNIKI

     A. roladki
  • polędwiczki wieprzowe 830 g (2 szt.)
  • boczek surowy wędzony 250 g (10 plasterków)
  • pieczarki 100 g
  • cebula 100 g
  • czosnek 2 ząbki
  • olej 30 g
  • natka pietruszki 0,5 pęczka
  • sól, pieprz, majeranek suszony, tymianek suszony, rozmaryn suszony, cząber suszony
     B. sos
  • pieczarki 400 g
  • cebula 250 g
  • czosnek 3 ząbki
  • śmietana 18 % 200 g
  • olej 20 g
  • natka pietruszki 0,5 pęczka
  • sól, pieprz, majeranek suszony, tymianek suszony, rozmaryn suszony, cząber suszony
PRZYGOTOWANIE

    A. roladki
  1. Cebulę i czosnek drobno pokroić.
  2. Pieczarki pokroić w drobną kostkę.
  3. Natkę pietruszki drobno posiekać.
  4. Rozgrzać połowę oleju na patelni i zaszklić na nim cebulę z czosnkiem.
  5. Dorzucić na patelnię pieczarki, dodać sól, pieprz i suszone zioła.
  6. Nadzienie dusić, aż cała woda z pieczarek odparuje.
  7. Zgasić ogień pod patelnią, dodać posiekaną natkę pietruszki. Całość dobrze wymieszać i ostudzić.
  8. Polędwiczki przekroić wzdłuż, uważając aby nie przekroić do końca.
  9. Każdą połówkę jeszcze raz delikatnie przekroić na pół, nie docinając mięsa do końca. W rezultacie ma powstać długi i  szeroki plaster mięsa.
  10. Delikatnie obsypać plastry mięsa z obu stron solą, pieprzem i suszonymi ziołami.
  11. Na polędwiczki nałożyć ostudzone nadzienie.
  12. Zawinąć mięso z nadzieniem w środku jak naleśnika (krótsze boki do środka i całość zwinąć, zrolować wzdłuż dłuższego boku).
  13. Polędwiczki owinąć plastrami boczku i spiąć plastry wykałaczkami.
  14. Pozostałą połowę oleju silnie rozgrzać na patelni i obsmażyć roladki na złoto z każdej strony.
    B. roladki w sosie
  1. Cebulę i czosnek drobno posiekać.
  2. Pieczarki pokroić w plasterki.
  3. Natkę pietruszki drobno posiekać.
  4. Na szerokiej i głębokiej patelni rozgrzać olej i zeszklić na nim cebulę i czosnek.
  5. Do warzyw dorzucić pieczarki, dodać sól, pieprz i suszone zioła i dusić je przez chwilę.
  6. Na warzywa wyłożyć obsmażone wcześniej roladki.
  7. Dolać wodę, tak aby sięgała 3/4 wysokości roladek.
  8. Patelnię przykryć, postawić na najmniejszy ogień i dusić ok. 1 godziny. W razie potrzeby uzupełniać wodę.
  9. Po tym czasie przekręcić roladki na drugą stronę  i dusić dalej około 45 minut. W razie potrzeby uzupełniać wodę.
  10. Po tym czasie wyjąć roladki i odparować większą część płynu.
  11. Dodać śmietanę. Całość dobrze wymieszać i zagotować.
  12. Zgasić ogień pod patelnią, dodać posiekaną natkę pietruszki i dobrze wymieszać.
  13. Roladki pokroić w plastry.
  14. Podawać z ziemniakami, kaszą gryczaną czy makaronem polanymi sosem śmietanowym lub z podpłomykami maczanymi w tym sosie.
* SMACZNEGO *
z zewnątrz boczek, w środku duszone pieczarki - roladki w przekroju :)
sos śmietanowo-pieczarkowy
POMOCNICZE INFORMACJE
  1. Wykałaczki, którymi spina się roladki dobrze jest wcześniej namoczyć w wodzie, aby przy obsmażaniu mięsa nie spaliły się.
  2. Zamiast spinać wykałaczkami można roladki związać sznurkiem do pieczenia.
  3. Sos można wzbogacić również o suszone lub świeże grzyby leśne albo zastąpić pieczarki świeżymi grzybami leśnymi.
  4. Do duszenia roladek polecam patelnię żeliwną.
  5. Przepis na roladki ze schabu można znaleźć TUTAJ.

7 komentarzy:

  1. Odpowiedzi
    1. To zapraszam do wypróbowania przepisu :)

      Usuń
  2. świetny post :)

    Pozdrawiam

    ____________

    truskawkowa-fiesta.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  3. bardzo apetyczny obiadek! mniam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oj bardzo ;) następnym razem zrobię z kurkami albo podgrzybkami, bo będzie jeszcze bardziej obłędny :)

      Usuń