Jakiś czas temu naszło mnie na polędwiczki wieprzowe. Sezon na kurki w pełni, więc miałam nadzieję, że uda mi się zrobić roladki z polędwiczek właśnie z tymi grzybami. Niestety, do lasu mam daleko, a na bazarze kurek nie znalazłam. Kurki zastąpiłam więc pieczarkami i obiad też był przepyszny :)
* NADZIEWANE PIECZARKAMI ROLADKI Z POLĘDWICZEK WIEPRZOWYCH W SOSIE ŚMIETANOWYM *
roladki podałam z ziemniakami, posypane świeżą natką pietruszki. Mniam! |
INFO
- posiłek: obiad
- gatunek: gulasz, roladki
- mięso: tak
- ilość porcji: 4
- kalorie w całości: ok. ok. 2600 kcal (+ podpłomyki/kasza/makaron/ziemniaki)
- czas przygotowania: 50 min.
- czas duszenia: ok. 2 godz.
SKŁADNIKI
- polędwiczki wieprzowe 830 g (2 szt.)
- boczek surowy wędzony 250 g (10 plasterków)
- pieczarki 100 g
- cebula 100 g
- czosnek 2 ząbki
- olej 30 g
- natka pietruszki 0,5 pęczka
- sól, pieprz, majeranek suszony, tymianek suszony, rozmaryn suszony, cząber suszony
- pieczarki 400 g
- cebula 250 g
- czosnek 3 ząbki
- śmietana 18 % 200 g
- olej 20 g
- natka pietruszki 0,5 pęczka
- sól, pieprz, majeranek suszony, tymianek suszony, rozmaryn suszony, cząber suszony
PRZYGOTOWANIE
A. roladki
- Cebulę i czosnek drobno pokroić.
- Pieczarki pokroić w drobną kostkę.
- Natkę pietruszki drobno posiekać.
- Rozgrzać połowę oleju na patelni i zaszklić na nim cebulę z czosnkiem.
- Dorzucić na patelnię pieczarki, dodać sól, pieprz i suszone zioła.
- Nadzienie dusić, aż cała woda z pieczarek odparuje.
- Zgasić ogień pod patelnią, dodać posiekaną natkę pietruszki. Całość dobrze wymieszać i ostudzić.
- Polędwiczki przekroić wzdłuż, uważając aby nie przekroić do końca.
- Każdą połówkę jeszcze raz delikatnie przekroić na pół, nie docinając mięsa do końca. W rezultacie ma powstać długi i szeroki plaster mięsa.
- Delikatnie obsypać plastry mięsa z obu stron solą, pieprzem i suszonymi ziołami.
- Na polędwiczki nałożyć ostudzone nadzienie.
- Zawinąć mięso z nadzieniem w środku jak naleśnika (krótsze boki do środka i całość zwinąć, zrolować wzdłuż dłuższego boku).
- Polędwiczki owinąć plastrami boczku i spiąć plastry wykałaczkami.
- Pozostałą połowę oleju silnie rozgrzać na patelni i obsmażyć roladki na złoto z każdej strony.
- Cebulę i czosnek drobno posiekać.
- Pieczarki pokroić w plasterki.
- Natkę pietruszki drobno posiekać.
- Na szerokiej i głębokiej patelni rozgrzać olej i zeszklić na nim cebulę i czosnek.
- Do warzyw dorzucić pieczarki, dodać sól, pieprz i suszone zioła i dusić je przez chwilę.
- Na warzywa wyłożyć obsmażone wcześniej roladki.
- Dolać wodę, tak aby sięgała 3/4 wysokości roladek.
- Patelnię przykryć, postawić na najmniejszy ogień i dusić ok. 1 godziny. W razie potrzeby uzupełniać wodę.
- Po tym czasie przekręcić roladki na drugą stronę i dusić dalej około 45 minut. W razie potrzeby uzupełniać wodę.
- Po tym czasie wyjąć roladki i odparować większą część płynu.
- Dodać śmietanę. Całość dobrze wymieszać i zagotować.
- Zgasić ogień pod patelnią, dodać posiekaną natkę pietruszki i dobrze wymieszać.
- Roladki pokroić w plastry.
- Podawać z ziemniakami, kaszą gryczaną czy makaronem polanymi sosem śmietanowym lub z podpłomykami maczanymi w tym sosie.
* SMACZNEGO *
z zewnątrz boczek, w środku duszone pieczarki - roladki w przekroju :) |
sos śmietanowo-pieczarkowy |
POMOCNICZE INFORMACJE
- Wykałaczki, którymi spina się roladki dobrze jest wcześniej namoczyć w wodzie, aby przy obsmażaniu mięsa nie spaliły się.
- Zamiast spinać wykałaczkami można roladki związać sznurkiem do pieczenia.
- Sos można wzbogacić również o suszone lub świeże grzyby leśne albo zastąpić pieczarki świeżymi grzybami leśnymi.
- Do duszenia roladek polecam patelnię żeliwną.
- Przepis na roladki ze schabu można znaleźć TUTAJ.
Chciałbym bardzo taki obiad :-)
OdpowiedzUsuńTo zapraszam do wypróbowania przepisu :)
Usuńświetny post :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
____________
truskawkowa-fiesta.blogspot.com
Dziękuję!
Usuńbardzo apetyczny obiadek! mniam :)
OdpowiedzUsuńOj bardzo ;) następnym razem zrobię z kurkami albo podgrzybkami, bo będzie jeszcze bardziej obłędny :)
Usuńnadziewane pieczarki - super!
OdpowiedzUsuń