W Notatniku Kuchennym pojawił się już przepis na
rosół z kaczki, który podałam z kołdunkami. Dzisiaj czas więc na przepis na ten dodatek.
* KOŁDUNKI Z KACZKI *
|
kołdunki z kaczki po ugotowaniu |
INFO
- posiłek: obiad, dodatek
- gatunek: pierogi, pielmieni
- mięso: tak
- ilość: ok. 300 szt.
- kalorie w całości: ???
- czas przygotowania farszu: 10 min.
- czas przygotowania kołdunków: 2 godz. (przepis na ciasto na pierogi umieściłam TUTAJ)
- czas gotowania: porcjami po 1-2 min. od momentu wypłynięcia
SKŁADNIKI
- ciasto na pierogi STĄD (z 1 kg mąki)
- gotowane mięso i skóra z 6 nóg z kaczki (STĄD)
- cebula 1 szt. średnia
- gotowana marchewka 2 szt, średnie
- gotowany seler 0,25 szt. dużej
- gotowana pietruszka 1 szt. średnia
- tłuszcz z pieczonej kaczki 5 g (STĄD)
- świeże zioła: majeranek i estragon
- sól, pieprz czarny mielony
- rosół lub woda do gotowania
PRZYGOTOWANIE
- Gotowane mięso i skórę z kaczki drobno pokroić lub zmielić.
- Gotowaną marchewkę, pietruszkę i seler drobno pokroić lub zmielić.
- Cebulę pokroić w drobną kostkę i podsmażyć na patelni na tłuszczu z pieczonej kaczki, aż do zeszklenia.
- Świeże zioła drobno posiekać.
- Mięso, warzywa i zioła połączyć w misce.
- Dodać sól i pieprz czarny do smaku. Dobrze wymieszać farsz.
- Kołdunki lepić według instrukcji lepienia pielmieni STĄD (pkt 2-7 przepisu), ale używając ciasta z przepisu na pierogi (STĄD).
- Gotować porcjami 1-2 minut od momentu wypłynięcia w rosole lub w wodzie.
- Podawać jako dodatek do zupy.
* SMACZNEGO *
|
mięsno-warzywno-ziołowe wnętrze kołdunków |
- Zamiast tłuszczu z pieczonej kaczki można użyć oleju roślinnego.
- Farsz można wykorzystać też do naleśników z mięsem.
- Kołdunki można ulepić w kształt uszek lub po prostu małych pierożków, jeśli brak pielmiennicy.
- Kołdunki pasują do rosołu, barszczu czerwonego, zupy grzybowej...
- Przepis na kołdunki wołowo-pieczarkowe znajduje się TUTAJ.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz