niedziela, 22 lipca 2012

Pielmieni - przepis na ciasto

W zeszłym tygodniu byłam na zakupach w sklepie rosyjskim (Русский Гастроном) na Saskiej Kępie i kupiłam tam m.in. takie cudo:
Photobucket
z góry


Photobucket
z boku
Photobucket
od spodu
czyli pielmiennicę. Pielmiennica to bardzo pożyteczna rzecz do robienia pielmieni (rodzaju malutkich pierożków, podobnych do naszych uszek, popularnych za naszą wschodnią granicą - info po polsku, info po rosyjsku), bardzo skracająca czas ich lepienia. Kto kiedykolwiek lepił ręcznie uszka, ten wie, ile to czasu zajmuje :( Za pomocą pielmiennicy udało mi się zmieścić ze zrobieniem 200 sztuk w czasie 1 godziny :)
Przepis na ciasto (inne od polskiego ciasta na pierogi) i różne farsze do pielmieni znalazłam w książce "250 рецептов русской кухни" pod redakcją Д. А. Беляевы:
Photobucket
z tej samej serii wydawniczej korzystałam już z książki "250 рецептов новых салатов" TUTAJ i TU.


Oto oryginalny przepis z tej książki na ciasto na pielmieni:


pielmieniciastoprzepisOK
A poniżej moja wersja oparta na tej, prezentowanej wyżej:
* CIASTO NA PIELMIENI *
INFO
  • posiłek: obiad
  • gatunek: pielmieni, pierogi
  • mięso: nie
  • ilość: około 200 szt.
  • kalorie w całości: zależne od rodzaju farszu
  • czas przygotowania: 1 godz.
  • czas gotowania: porcjami po 5 min. od momentu wypłynięcia
SKŁADNIKI
  • mąka 500 g (+ do podsypywania)
  • jajko 1 szt.
  • mleko 125 ml
  • woda przegotowana 100 ml 
  • olej 1 łyżeczka
  • sól
  • rosół wołowy lub wołowo-drobiowy 1,5 - 2 litry do gotowania pielmieni
PRZYGOTOWANIE
  1. Z mąki, mleka, wody, jajka i oleju zagnieść ciasto.
  2. Rozwałkować kawałek ciasta na cienki placek. Należy pamiętać o podsypywaniu mąki, aby ciasto nie lepiło się do stolnicy/blatu i do wałka.
  3. Położyć placek ciasta na pielmiennicę i leciutko do niej docisnąć.
  4. W każde "oczko" pielmiennicy nałożyć farsz.
  5. Rozwałkować kawałek ciasta na cienki placek (podsypując mąką) i położyć go na pielmiennicy, przykrywając placek z nałożonym farszem.
  6. Lekko docisnąć placek dłońmi, a potem wałkować silnie dociskając.
  7. Zdjąć nadmiar ciasta z brzegów i wypchnąć pielmieni z pielmiennicy na blat.
  8. Wrzucić pielmieni do wrzącego rosołu i gotować 5 min. od momentu wypłynięcia.
  9. Podawać gorące na stół same lub w rosole, w którym się gotowały, z dodatkami zależnymi od rodzaju farszu.
  10. Powtarzać punkty 2 - 8 aż do wyczerpania się ciasta.
* SMACZNEGO *
Photobucket

POMOCNICZE INFORMACJE
  1. Oczywiście można lepić pielmieni ręcznie (coś na kształt naszych uszek do barszczu) :)
  2. Drugi placek ciast można delikatnie posmarować wodą przegotowaną aby się lepiej sklejały, jeśli zbyt mocno wysechł w czasie wałkowania.
  3. Polanie tłuszczem po ugotowaniu pielmieni zapobiega ich sklejaniu się w czasie przechowywania.
  4. Następnego dnia pielmieni można wrzucić na chwilę do gorącego bulionu lub podgrzać na patelni.

7 komentarzy:

  1. uwielbiam takie naprawdę przydatne człowiekowi pomysły:)

    OdpowiedzUsuń
  2. i dlaczego? pytam dlaczego w moim mieście nie ma sklepu rosyjskiego? to po prostu niesprawiedliwe, zwłaszcza, że pokazujesz takie pyszności!!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. czasem można pielmiennicę na allegro kupić albo znaleźć u babci w szafce ;)

      Usuń
  3. Nigdy nie jadłem pielmieni :) Może kiedyś zrobię :) A pielmiennica jest świetna, bardzo fajne urządzenie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Kucze, mam takie urządzenie w szafce, Mama mi zostawiła. Nie miałam pojęcia do czego to służy :). Good to know :). No to któregoś dnia będą pielmeni ( którymi zajadałam się na Ukrainie i były pyszne )

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja mam w planach używać jej nie tylko do pielmieni, ale też robić z jej pomocą uszka do barszczu :) A co do pielmieni, to jutro pojawi się przepis na farsz do pielmieni sybirskich :)

      Usuń
  5. wyglądają bardzo interesująco ;) i do tego jak skracają pracę.... a żeby tego było mało można z nich wyczarować pyszne pierożki ;)

    OdpowiedzUsuń