Wczoraj w Notatniku Kuchennym pojawił się przepis ciasto na pielmieni, a dzisiaj przepis na farsz. Pielmieni sybirski, to chyba najbardziej znane pielmieni. Ich farsz to mieszanka mięsa wołowego i wieprzowego. Przepis wzięłam z książki "250 рецептов русской кухни" pod redakcją Д. А. Беляевы:
Przepis oryginalny:
INFO
- posiłek: obiad
- gatunek: pielmieni, pierogi
- mięso: tak
- ilość: 200 - 250 szt.
- kalorie w całości: ???
- czas przygotowania farszu: 10 min.
- czas przygotowania pielmieni: 1 godz. (przepis na ciasto na pielmieni umieściłam TUTAJ)
- czas gotowania: porcjami po 5 min. od momentu wypłynięcia
SKŁADNIKI
- mięso wołowe mielone 200 g (u mnie łata gryf)
- mięso wieprzowe mielone 400 g (u mnie "kulka" od szynki)
- cebula 1 szt. (100 g)
- mleko 135 ml (u mnie 0,5%)
- sól, pieprz
PRZYGOTOWANIE
- Wymieszać w misce obydwa gatunki mielonego mięsa.
- Cebulę drobno posiekać i dobrze wymieszać z mięsem.
- Do mięsa i cebuli dodać mleko. Dobrze wymieszać.
- Doprawić całość solą i pieprzem do smaku.
- Wszystko dokładanie wymieszać.
- Nakładać farsz na ciasto na pielmiennicy i dalej postępować według instrukcji lepienia i gotowania pielmieni STĄD.
ach, intrygujesz rosyjską kuchnią nadal. masz tam inne przepisy niż pielmieni?
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i zapraszam do siebie;)