Staram się nie kroić warzyw na surówkę w zbyt małą kostkę. Lubię wiedzieć, co jem. Tym razem jednak postanowiłam połączyć dwa dość charakterystyczne i "przenikliwe" smaki: koper włoski (fenkuł) i seler naciowy. Chciałam aby się dobrze ze sobą przemieszały. Tak powstała kolejna:
INFO
- posiłek: obiad
- gatunek: surówka, dodatek
- mięso: nie
- ilość porcji: 2 - 3
- kalorie w całości: 160 kcal
- czas przygotowania: 10 min.
SKŁADNIKI
A. surówka
- koper włoski (fenkuł) 120 g
- seler naciowy 50 g
- cebula czerwona 50 g
- por biała i jasnozielona część 30 g
- sałata masłowa 20 g
- sok z cytryny 25 g
- oliwa 10 g
- świeża mięta 10 listków
- sól 0,25 łyżeczki
- cukier 0,25 łyżeczki
PRZYGOTOWANIE
- Liście sałaty umyć i podrzeć. Wrzucić do miski.
- Koper włoski, seler naciowy, cebulę i por pokroić w drobną kostkę. Wrzucić do miski i wszystko dobrze wymieszać.
- Posiekać liście mięty.
- Wymieszać sok z cytryny z solą, cukrem i miętą.
- Do dressingu dodać olej i całość bardzo dobrze wymieszać aby składniki połączyły się.
- Polać surówkę dressingiem i od razu podawać.
POMOCNICZE INFORMACJE
- Przed podaniem warzywa i składniki dressingu powinny być dobrze schłodzone w lodówce.
- Surówkę należy polać dressingiem bezpośrednio przed podaniem.
- Dressing dobrze się miesza w zamkniętym słoiczku, którym trzeba potrząsać mocno jak marakasami ;)
- Poprzednia chłodząca surówka na upały TUTAJ.
rześkie, letnie, lekkie i intensywne zarazem smaki :) z chęcią bym tej surówki spróbowała :D
OdpowiedzUsuńCiekawy pomysł :) Starałem sobie wyobrazić 20g sałaty masłowej ;) Śmieszą mnie często takie ilości, przede wszystkim kiedy piszę własne przepisy. Sam najczęściej robię pojedyncze porcje, bo nie mam kogo karmić, a szkoda mi robić obiad na 3 dni, kiedy mam tyle pomysłów na nowe dania :) Mój ostatni hit to użycie 1/3 jajka ;)
OdpowiedzUsuńw sam raz na samodzielną przekąske oraz do obiadu ;)
OdpowiedzUsuńpozdrawiam i zapraszam do siebie ;)