click me click meclick meclick meclick meclick meclick me

czwartek, 26 lipca 2012

Drobna kosteczka

Staram się nie kroić warzyw na surówkę w zbyt małą kostkę. Lubię wiedzieć, co jem. Tym razem jednak postanowiłam połączyć dwa dość charakterystyczne i "przenikliwe" smaki: koper włoski (fenkuł) i seler naciowy. Chciałam aby się dobrze ze sobą przemieszały. Tak powstała kolejna:
* CHŁODZĄCA SURÓWKA 2*

Photobucket

INFO
  • posiłek: obiad
  • gatunek: surówka, dodatek
  • mięso: nie
  • ilość porcji: 2 - 3
  • kalorie w całości: 160 kcal
  • czas przygotowania: 10 min.
SKŁADNIKI
      A. surówka
  • koper włoski (fenkuł) 120 g
  • seler naciowy 50 g
  • cebula czerwona 50 g
  • por biała i jasnozielona część 30 g
  • sałata masłowa 20 g
      B. dressing
  • sok z cytryny 25 g
  • oliwa 10 g
  • świeża mięta 10 listków
  • sól 0,25 łyżeczki
  • cukier 0,25 łyżeczki
PRZYGOTOWANIE
    A. surówka
  1. Liście sałaty umyć i podrzeć. Wrzucić do miski.
  2. Koper włoski, seler naciowy, cebulę i por pokroić w drobną kostkę. Wrzucić do miski i wszystko dobrze wymieszać.
     B. dressing
  1. Posiekać liście mięty.
  2. Wymieszać sok z cytryny z solą, cukrem i miętą.
  3. Do dressingu dodać olej i całość bardzo dobrze wymieszać aby składniki połączyły się.
  4. Polać surówkę dressingiem i od razu podawać.
* SMACZNEGO *

Photobucket

POMOCNICZE INFORMACJE
  1. Przed podaniem warzywa i składniki dressingu powinny być dobrze schłodzone w lodówce.
  2. Surówkę należy polać dressingiem bezpośrednio przed podaniem.
  3. Dressing dobrze się miesza w zamkniętym słoiczku, którym trzeba potrząsać mocno jak marakasami ;)
  4. Poprzednia chłodząca surówka na upały TUTAJ.

3 komentarze:

  1. rześkie, letnie, lekkie i intensywne zarazem smaki :) z chęcią bym tej surówki spróbowała :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Ciekawy pomysł :) Starałem sobie wyobrazić 20g sałaty masłowej ;) Śmieszą mnie często takie ilości, przede wszystkim kiedy piszę własne przepisy. Sam najczęściej robię pojedyncze porcje, bo nie mam kogo karmić, a szkoda mi robić obiad na 3 dni, kiedy mam tyle pomysłów na nowe dania :) Mój ostatni hit to użycie 1/3 jajka ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. w sam raz na samodzielną przekąske oraz do obiadu ;)

    pozdrawiam i zapraszam do siebie ;)

    OdpowiedzUsuń