środa, 15 kwietnia 2015

Kołdunki z kaczki

W Notatniku Kuchennym pojawił się już przepis na rosół z kaczki, który podałam z kołdunkami. Dzisiaj czas więc na przepis na ten dodatek.
tak kołdunki prezentują się w rosole z kaczki
* KOŁDUNKI Z KACZKI *
kołdunki z kaczki po ugotowaniu
INFO
  • posiłek: obiad, dodatek
  • gatunek: pierogi, pielmieni
  • mięso: tak
  • ilość: ok. 300 szt.
  • kalorie w całości: ???
  • czas przygotowania farszu: 10 min.
  • czas przygotowania kołdunków: 2 godz. (przepis na ciasto na pierogi umieściłam TUTAJ)
  • czas gotowania: porcjami po 1-2 min. od momentu wypłynięcia
SKŁADNIKI
  • ciasto na pierogi STĄD (z 1 kg mąki)
  • gotowane mięso i skóra z 6 nóg z kaczki (STĄD)
  • cebula 1 szt. średnia
  • gotowana marchewka 2 szt, średnie
  • gotowany seler 0,25 szt. dużej
  • gotowana pietruszka 1 szt. średnia
  • tłuszcz z pieczonej kaczki 5 g (STĄD)
  • świeże zioła: majeranek i estragon
  • sól, pieprz czarny mielony
  • rosół lub woda do gotowania
PRZYGOTOWANIE
  1. Gotowane mięso i skórę z kaczki drobno pokroić lub zmielić.
  2. Gotowaną marchewkę, pietruszkę i seler drobno pokroić lub zmielić.
  3. Cebulę pokroić w drobną kostkę i podsmażyć na patelni na tłuszczu z pieczonej kaczki, aż do zeszklenia.
  4. Świeże zioła drobno posiekać.
  5. Mięso, warzywa i zioła połączyć w misce.
  6. Dodać sól i pieprz czarny do smaku. Dobrze wymieszać farsz.
  7. Kołdunki lepić według instrukcji lepienia pielmieni STĄD (pkt 2-7 przepisu), ale używając ciasta z przepisu na pierogi (STĄD).
  8. Gotować porcjami 1-2 minut od momentu wypłynięcia w rosole lub w wodzie.
  9. Podawać jako dodatek do zupy.
* SMACZNEGO *
mięsno-warzywno-ziołowe wnętrze kołdunków
a tak wnętrze kołdunków z kaczki prezentuje się w rosole z kaczki
POMOCNICZE INFORMACJE
  1. Zamiast tłuszczu z pieczonej kaczki można użyć oleju roślinnego.
  2. Farsz można wykorzystać też do naleśników z mięsem.
  3. Kołdunki można ulepić w kształt uszek lub po prostu małych pierożków, jeśli brak pielmiennicy.
  4. Kołdunki pasują do rosołu, barszczu czerwonego, zupy grzybowej...
  5. Przepis na kołdunki wołowo-pieczarkowe znajduje się TUTAJ.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz