* HUMMUS *
- posiłek: śniadanie, obiad, kolacja
- gatunek: dodatek
- mięso: nie
- ilość porcji: dużo
- kalorie (w całości): ok. kcal
- czas przygotowania: 5 - 10 min. + min. 12 godz. (czas moczenia ciecierzycy)
- czas gotowania ciecierzycy: 45 -50 min.
SKŁADNIKI
- ciecierzyca 100 g
- tahini 0,5 szklanki
- oliwa 0,5 szklanki
- czosnek 2 ząbki
- cytryna 2 szt.
- mielony kmin rzymski (kumin), sól
PRZYGOTOWANIE
- Ciecierzycę zamoczyć w zimnej wodzie na minimum 12 godzin.
- Ugotować do miękkości ciecierzycę w wodzie, w której się moczyła.
- Czosnek obrać, wycisnąć sok z cytryn.
- W blenderze zmiksować ciecierzycę, dodać tahini, oliwę, sok z cytryny i czosnek.
- Dodać sól i mielony kmin rzymski do smaku. Całość dobrze wymieszać.
- Przełożyć hummus do wyparzonego słoika.
- Przechowywany w lodówce hummus można używać do 7 dni.
Mmmniam! uwielbiam hummus:)
OdpowiedzUsuńtak, placuszki na imprezę są super:) polecam
pozdrawiam, P.
(drugi raz piszę komentarz...)
OdpowiedzUsuńMnie się hummus już przejadł, bo od trzech lat tylko hummus i hummus, a kiedy zrobiłam ostatnim razem, to spróbowałam a potem w lodówce był tak długo, aż prawie sam wyszedł.
Dziś zrobiłam pastę na kanapki z parowanych warzyw z ryżem basmati, sezamem i przyprawami. Dobre:)