niedziela, 27 listopada 2011

Tahini - podstawa hummusu

Nie jestem znawczynią kuchni ani kuchni daleko-, ani bliskowschodniej. Smaki Japonii, Chin są dla mnie obce, podobnie jak egzotyczne smaki Arabii Saudyjskiej czy Kataru. Czasem jednak "popełniam" potrawę z dalekiego kraju lub inspirowaną kuchnią orientalną.
W ostatnim tygodniu przygotowywałam tahini i hummus w podstawowej wersji. Przepisy zaczerpnęłam od Grzegorza Ostrowskiego STĄD (tahini) i STĄD (hummus).
* TAHINI *

INFO
  • posiłek: śniadanie, obiad, kolacja
  • gatunek: dodatek
  • mięso: nie
  • ilość porcji: dużo
  • kalorie (w całości): ok. 950 kcal
  • czas przygotowania: 5 - 10 min.
SKŁADNIKI
  • sezam ziarna 10 łyżek (100 g)
  • 2 łyżki oliwy
  • 2 łyżki oleju sezamowego
PRZYGOTOWANIE
  1. Ziarna sezamu uprażyć na suchej patelni.
  2. W blenderze zmiksować uprażony sezam, oliwę i olej sezamowy.
  3. Przełożyć tahini do wyparzonego słoika.
  4. Przechowywane w lodówce tahini można używać do 2 tygodni.
* SMACZNEGO *

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz