Nie jestem znawczynią kuchni ani kuchni daleko-, ani bliskowschodniej. Smaki Japonii, Chin są dla mnie obce, podobnie jak egzotyczne smaki Arabii Saudyjskiej czy Kataru. Czasem jednak "popełniam" potrawę z dalekiego kraju lub inspirowaną kuchnią orientalną.
W ostatnim tygodniu przygotowywałam tahini i hummus w podstawowej wersji. Przepisy zaczerpnęłam od Grzegorza Ostrowskiego STĄD (tahini) i STĄD (hummus).
INFO
* TAHINI *
INFO
- posiłek: śniadanie, obiad, kolacja
- gatunek: dodatek
- mięso: nie
- ilość porcji: dużo
- kalorie (w całości): ok. 950 kcal
- czas przygotowania: 5 - 10 min.
SKŁADNIKI
- sezam ziarna 10 łyżek (100 g)
- 2 łyżki oliwy
- 2 łyżki oleju sezamowego
PRZYGOTOWANIE
- Ziarna sezamu uprażyć na suchej patelni.
- W blenderze zmiksować uprażony sezam, oliwę i olej sezamowy.
- Przełożyć tahini do wyparzonego słoika.
- Przechowywane w lodówce tahini można używać do 2 tygodni.
* SMACZNEGO *
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz