click me click meclick meclick meclick meclick meclick me

sobota, 28 lipca 2012

Zupa pieczarkowa z majerankiem

Wiem, wiem, mamy koniec lipca, środek sezonu kurkowego, a ja wyskakuję tutaj, w Notatniku Kuchennym z zupą pieczarkową. Niestety, nadal nie mam czasu na urlop, a kurki w centrum Warszawy rosnąć jakoś nie chcą ;) Jestem "grzybiarką" od urodzenia i w życiu nie splamiłam się kupnem grzybów szlachetnych (czy to suszonych, czy mrożonych czy świeżych), więc i potrawy z kurkami (oraz innymi grzybami leśnymi) muszą poczekać do mojego urlopu.
Tymczasem, w tym tygodniu TeŻet nabrał ochoty na zupę grzybową. Zapasy suszonych prawdziwków, podgrzybków, kozaków i innych "szlachciurów" skończyły się nie tylko u nas, ale i w spiżarniach CAŁEJ mojej Rodziny (w poprzedni sezonie grzybowym był nieurodzaj). Udało mi się jednak wygrzebać u siebie ostatnie 5 kapeluszy podgrzybkowych i w ten oto sposób powstała moja wariacja na temat zupy pieczarkowej:
* ZUPA PIECZARKOWA Z MAJERANKIEM*

pieczarkowazmajerankiem_1_OK
zupa pieczarkowa z majerankiem


 INFO
  • posiłek: obiad
  • gatunek: zupa
  • mięso: nie
  • ilość porcji: 5-6
  • kalorie w całości: 400 kcal
  • czas przygotowania: 20 min. + czas gotowania rosołu
  • czas gotowania: około 30 - 40 min.
SKŁADNIKI
  • pieczarki 1 kg
  • rosół drobiowy 1,5 litra
    • przepis podstawowy TUTAJ
    • gotowany z co najmniej 2 rodzajów drobiu (np. kura i indyk), w tym jeden kawałek koniecznie z kością
    • powinien być silnie majerankowy (doprawiony suszonym lub świeżym)
    • do gotowania trzeba dorzucić kilka grzybków leśnych suszonych
  • świeży majeranek 1 garść
  • olej 20 g
PRZYGOTOWANIE
  1. Ugotować rosół drobiowy (porady TUTAJ), doprawiony suszonymi grzybkami i majerankiem suszonym lub świeżym.
  2. Wyjąć z rosołu grzyby leśne i pokroić w paseczki.
  3. Pieczarki oczyścić. Kapelusze pokroić w plasterki, a nóżki na ćwiartki.
  4. Majeranek posiekać.
  5. Rozgrzać olej w garnku i wrzucić pokrojone pieczarki.
  6. Dusić na oleju pieczarki aż puszczą wodę i znacząco zmniejszą swoją objętość.
  7. Wlać rosół do pieczarek i wrzucić pokrojone, ugotowane grzyby leśne.
  8. Do zupy dodać posiekany majeranek i gotować jeszcze 20 min.
  9. Podawać posypaną świeżym majerankiem samą, z dodatkiem śmietany lub z makaronem.
* SMACZNEGO *


Photobucket
listki majeranku jak liście drzew na rzece :)

POMOCNICZE INFORMACJE
  1. Można zupę zabielić śmietaną. Będzie wtedy bardziej kaloryczna.
  2. Można użyć innego, ulubionego zioła, np. tymianku albo estragonu.
Przepis dodany do akcji:
 

3 komentarze:

  1. Ja mam to samo, wszystkie grzyby z lasu... Sęk w tym, że to moja mama jest zapaloną grzybiarką. I już się boję jej urlopu bo na pewno spędzę go w lesie ;) a zupkę bym zjadła! Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  2. A ja bym chciał, żeby w centrum Warszawy rosły grzyby, od razu poleciałbym z wiaderkiem na grzybobranie, bo niestety od kilku lat nie mam możliwości, a bardzo za tym tęsknię.

    OdpowiedzUsuń
  3. o, ja to bym się wybrała na grzyby bardzo chetnie ;) ale kiedy nie ma lub są drogie, to trzeba sobie jakoś radzić. Pieczarki to świetne rozwiązanie. I uwielbiam pieczarkową! ;)

    Pozdrawiam i zapraszam do siebie;)

    OdpowiedzUsuń