click me click meclick meclick meclick meclick meclick me

niedziela, 12 sierpnia 2012

Letni rosół na ostro

Zacznę od małej "prywaty" :) Wczoraj opublikowałam przepis na duszony szpinak z chilli i dopiero później zorientowałam się, że był on 200 postem w moim Notatniku Kuchennym :) Z tej okazji:
dziękuję serdecznie "czytaczom", że nadal chce się Wam czytać moje posty i komentować je!
A teraz przejdźmy do rzeczy, czyli do rosołu :)
Na początku czerwca rozpoczęłam projekt "Rosół przez cały rok", czyli różne wersje Króla Zup w zależności od pory roku i dostępności składników na bazarze i w sklepie. Był już rosół wiosenny, a teraz na początku sierpnia, póki lato jeszcze trwa, czas na:
* ROSÓŁ LETNI NA OSTRO *
rosletninaostro_1_ok
nie mogłam się powstrzymać i dorzuciłam sobie na talerz również kapustkę włoską, na której gotował się rosół
INFO
  • posiłek: obiad
  • gatunek: zupa
  • mięso: tak/nie (bulion mięsny)
  • ilość porcji: 4 - 5
  • kalorie w całości: ok. ??? kcal.
  • czas przygotowania: 20 min.
  • czas gotowania: 2 godz.
SKŁADNIKI
  • mięso z kurczaka (uda lub ćwiartki) 700 g (2 szt.)
  • mięso z indyka (szyja) 100 g
  • mięso wołowe (szponder bez kości) 100 g
  • marchewka młoda 4 szt. małe (180 g)
  • seler korzeniowy młody 1 szt. mała (70 g)
  • pietruszka korzeń młoda 2 szt. małe (20 g)
  • kapusta młoda włoska 100 g
  • cebula 1 szt. (100 g)
  • kalarepa 100 g
  • por ciemnozielona część 1 szt. (50 g)
  • pietruszka nać 1 garść (40 g)
  • nać młodego selera 1 garść (50 g)
  • liście kalarepy 3 szt. (50 g)
  • szpinak 1 garść (50 g)
  • brokuły łodyga 1 szt.
  • papryka słodka 0,5 szt. (80 g)
  • papryczka chilli 1 - 2 szt. (20 - 40 g)
  • chrzan świeży korzeń 4 cm (20 g)
  • czosnek 2 ząbki
  • świeże zioła (w sumie 1 garść): majeranek, lubczyk
  • sól, pieprz w ziarnach, ziele angielskie, liść laurowy
  • woda 1,7 litra
  • sól i pieprz mielony do smaku
  • papryczka chilli i młode listki szpinaku do podania
PRZYGOTOWANIE
  1. Mięso umyć i włożyć do garnka.
  2. Marchewkę, pietruszkę i seler korzeniowy obrać, przekroić na 2-3 kawałki i wrzucić do garnka.
  3. Cebulę obrać, opalić nad ogniem i wrzucić do garnka.
  4. Od główek kapusty i kalarepy odkroić kawałek i wrzucić do garnka.
  5. Por przekroić na 2-3 kawałki i wrzucić do garnka.
  6. Obrać czosnek i wrzucić do garnka.
  7. Łodygi brokułów, nać pietruszki i selera oraz liście kalarepy i szpinaku wrzucić do garnka.
  8. Paprykę słodką i papryczkę chilli pokroić na duże kawałki i wrzucić do garnka.
  9. Chrzan dobrze wyszorować, pokroić na 4 kawałki i wrzucić do garnka.
  10. Dodać wszystkie przyprawy i zioła.
  11. Zalać wszystko 1,7 litra wody i gotować na wolnym ogniu minimum 2 godziny.
  12. Po ugotowaniu przecedzić rosół, spróbować i ewentualnie "dosmaczyć" solą i/lub pieprzem mielonym.
  13. Podawać z makaronem, posypany młodymi listkami szpinaku i krążkami papryczki chilli.
* SMACZNEGO *
Photobucket
zielony szpinak i papryczka chilli, do tego czerwona chilli, biały makaron i jasnozielona kapustka, a wszystko zanurzone w złotym rosole... mniam...
POMOCNICZE INFORMACJE
  1. Dokładne informacje pomocnicze oraz info o moim  projekcie "Rosół przez cały rok", można znaleźć TUTAJ.
  2. Ilość chilli zależy od własnych upodobań smakowych.
  3. Uzupełniać wodę w trakcie gotowania (wrzątkiem), aby w sumie uzyskać około 1,7 litra rosołu.
  4. Jeśli ma być to bulion, to pozwolić wodzie odparować aby uzyskać 400-750 ml (w zależności od potrzeby skoncentrowania smaku) bulionu.
Przepis dodany do akcji:
 

5 komentarzy:

  1. intrygująca mnogość i różnorodność składników :) musiał być piekielnie pyszny!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ilość składników taka jak zawsze u mnie w rosole :) Był piekielnie pyszny wczoraj, a dziś jest piekielnie pyszną pomidorówką (jak w większości polskich domów) i jeszcze jutro resztkę tej pomidorówki przerobię na pomidorowy sos do makaronu :)

      Usuń
  2. hehe nie ma jak zaradna Pani domu :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. no ba!! Mięso i warzywa, które zostały z gotowania rosołu też już zagospodarowałam :D

      Usuń
  3. rosół na różne sposoby? ciekawe, bardzo ciekawe ;) jednak ja wole tradycyjny z kluskami własnej roboty ;)

    OdpowiedzUsuń