Ostatnio miałam trochę więcej czasu, więc robiłam nam na drugie śniadanie do pracy różne sałatki. Dzisiaj przepis na jedną z nich.
INFO
- posiłek: śniadanie, drugie śniadanie, kolacja, impreza
- gatunek: sałatka
- mięso: tak
- ilość porcji: ???
- kalorie w całości: ok. 800 kcal
- czas przygotowania: 20 min.
SKŁADNIKI
A. sałatka
- kasza kuskus 60 g (suchej)
- kiełbasa węgierska 160 g
- papryka zielona 170 g (0,5 szt. dużej)
- mieszanka sałat 1 opakowanie (150 g)
- ogórek konserwowy 130 g
- cebula 90 g (1 szt. średnia)
- rosół/kostka rosołowa do ugotowania kuskusa
- powidła śliwkowe 2 łyżeczki (40 g)
- musztarda (np. TAKA) 2 łyżeczki (25 g)
- ocet jabłkowy 1 łyżeczka
- olej 1 łyżeczka (5 ml)
- sól 1 płaska łyżeczka (5 ml)
PRZYGOTOWANIE
- Kuskus "ugotować" w rosole według przepisu na opakowaniu w misce, w której przyrządzane będzie danie. Wzruszyć kaszę widelcem, kiedy będzie gotowa.
- Pokroić drobno cebulę i ogórki konserwowe, a kiełbasę i paprykę w grubszą kostkę.
- Połączyć kaszę z cebulą, ogórkami, papryką, kiełbasą i mieszanką sałat. Dobrze wymieszać.
- Do małego słoiczka wlać ocet jabłkowy i olej. Dodać sól, musztardę i powidła.
- Zakręcić słoiczek i mocno nim potrząsnąć, aby składniki dressingu się połączyły.
- Polać sałatkę dressingiem i dobrze wymieszać.
POMOCNICZE INFORMACJE
- Można dodać dowolną kiełbasę, byle by była podsuszana i miała wyrazisty smak.
- Dodatek tuńczyka lub grillowanego kurczaka, zamiast kiełbasy, też będzie pasował.
- Zamiast musztardy domowej można użyć musztardy rosyjskiej (sałatka będzie ostrzejsza) lub delikatesowej (sałatka będzie delikatniejsza).
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz