niedziela, 7 września 2014

Sałatka z kuskusem i kiełbasą

Ostatnio miałam trochę więcej czasu, więc robiłam nam na drugie śniadanie do pracy różne sałatki. Dzisiaj przepis na jedną z nich.
* SAŁATKA Z KUSKUSEM I KIEŁBASĄ *
warzywa i kiełbasa obtoczone w kuskusie :)
INFO
  • posiłek: śniadanie, drugie śniadanie, kolacja, impreza
  • gatunek: sałatka
  • mięso: tak
  • ilość porcji: ???
  • kalorie w całości: ok. 800 kcal
  • czas przygotowania: 20 min.
SKŁADNIKI

      A. sałatka
  • kasza kuskus 60 g (suchej)
  • kiełbasa węgierska 160 g
  • papryka zielona 170 g (0,5 szt. dużej)
  • mieszanka sałat 1 opakowanie (150 g)
  • ogórek konserwowy 130 g
  • cebula 90 g (1 szt. średnia)
  • rosół/kostka rosołowa do ugotowania kuskusa
      B. dressing
  • powidła śliwkowe 2 łyżeczki (40 g)
  • musztarda (np. TAKA) 2 łyżeczki (25 g)
  • ocet jabłkowy 1 łyżeczka
  • olej 1 łyżeczka (5 ml)
  • sól 1 płaska łyżeczka (5 ml)
PRZYGOTOWANIE
  1. Kuskus "ugotować" w rosole według przepisu na opakowaniu w misce, w której przyrządzane będzie danie. Wzruszyć kaszę widelcem, kiedy będzie gotowa.
  2. Pokroić drobno cebulę i ogórki konserwowe, a kiełbasę i paprykę w grubszą kostkę.
  3. Połączyć kaszę z cebulą, ogórkami, papryką, kiełbasą i mieszanką sałat. Dobrze wymieszać.
  4. Do małego słoiczka wlać ocet jabłkowy i olej. Dodać sól, musztardę i powidła.
  5. Zakręcić słoiczek i mocno nim potrząsnąć, aby składniki dressingu się połączyły.
  6. Polać sałatkę dressingiem i dobrze wymieszać.
* SMACZNEGO *
idealna sałatka do pracy
POMOCNICZE INFORMACJE
  1. Można dodać dowolną kiełbasę, byle by była podsuszana i miała wyrazisty smak.
  2. Dodatek tuńczyka lub grillowanego kurczaka, zamiast kiełbasy, też będzie pasował.
  3. Zamiast musztardy domowej można użyć musztardy rosyjskiej (sałatka będzie ostrzejsza) lub delikatesowej (sałatka będzie delikatniejsza).

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz