TeŻet i ja lubimy smaki dalekiego wschodu i w naszej kuchni przyprawy orientalne stoją tuż obok tradycyjnych przypraw polskich. Zamiast gotowej przyprawy "5 smaków" lub "Przyprawy do chińszczyzny" dzisiejszej sałatce smak orientalny nadają: anyż gwiazdkowy, imbir, cynamon, gałka muszkatołowa, wanilia, papryczka chilli, sos sojowy i ocet ryżowy. A powidła śliwkowe dodają polskiego charakteru :)
* SAŁATKA Z MAKARONEM RYŻOWYM I KURCZAKIEM O ORIENTALNYM POSMAKU *
chińskie smaki w stylu polskim :) |
INFO
- posiłek: śniadanie, drugie śniadanie, kolacja, impreza
- gatunek: sałatka
- mięso:tak
- ilość porcji: ???
- kalorie w całości: ok. 1150 kcal
- czas przygotowania: 20 min. + czas marynowania kurczaka
SKŁADNIKI
A. sałatka
- makaron ryżowy (nitki) 50 g (suchy)
- pierś z kurczaka 400 g
- papryka zielona 0,5 szt. dużej (140 g)
- kapusta pekińska 140 g
- marchewka 1 szt. duża (120 g)
- cebula czerwona 1 szt. średnia (100 g)
- por (jasnozielony kawałek) 80 g
- szczypiorek 0,5 pęczka
- anyż gwiazdkowy 1 szt.
- czosnek 1 ząbek
- płatki papryczki chilli 1 płaska łyżeczka
- kminek mielony 1 płaska łyżeczka
- cynamon mielony 1 płaska łyżeczka
- gałka muszkatołowa otarta 0,5 płaskiej łyżeczki
- imbir mielony 0,5 płaskiej łyżeczki
- powidła śliwkowe 1 łyżeczka
- ocet ryżowy 15 ml
- oliwa waniliowa (np. TAKA) 15 ml
- sos sojowy 15 ml
- płatki papryczki chilli 1 płaska łyżeczka
- kminek mielony 1 płaska łyżeczka
- cynamon mielony 1 płaska łyżeczka
- gałka muszkatołowa otarta 0,5 płaskiej łyżeczki
- imbir mielony 0,5 płaskiej łyżeczki
- powidła śliwkowe 1 łyżeczka
- ocet ryżowy 15 ml
- oliwa waniliowa (np. TAKA) 15 ml
- sos sojowy 15 ml
PRZYGOTOWANIE
- Pierś z kurczaka oczyścić i pokroić na kawałki "na jeden kęs".
- Czosnek przecisnąć przez praskę i dodać do niego wszystkie pozostałe składniki marynaty. Dobrze wymieszać.
- Marynata zalać kawałki piersi z kurczaka. Odstawić mięso do zamarynowania do lodówki na minimum 30 minut.
- Makaron ryżowy ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu z dodatkiem gwiazdki anyżu. Ostudzić makaron, nie wyrzucając z niego anyżu.
- Pokroić cebulę i pora w piórka, a szczypiorek posiekać na krótkie kawałki.
- Paprykę i kapustę pekińską pokroić w drobne paseczki.
- Marchewkę obrać i za pomocą obieraczki do warzyw pokroić ją na długie płatki.
- Połączyć warzywa z makronem ryżowym i całość dobrze wymieszać.
- Mięso usmażyć lub ugrillować razem z marynatą. Ostudzone mięso dodać do ryżu z warzywami.
- Do małego słoiczka wrzucić wszystkie składniki dressingu.
- Zakręcić słoiczek i mocno nim potrząsnąć, aby składniki dressingu się połączyły.
- Polać sałatkę dressingiem i całość dobrze wymieszać.
* SMACZNEGO *
witaminy z warzyw, białko z kurczaka i węglowodany z makaronu czyli idealne drugie śniadanie do pracy |
POMOCNICZE INFORMACJE
- Marynata i dressing zawierają te same składniki (poza czosnkiem obecnym w marynacie), więc można od razu przygotować podwójna ilość i rozdzielić na pół.
- Pierś z kurczaka można ugrillować na patelni grillowej lub usmażyć na patelni.
- Im dłużej marynuje się mięso, tym jest bardziej aromatyczne po usmażeniu.
- Ostrość dressingu zależy od ilości chilli.
- Przepis na sałatkę o podobnym, orientalnym posmaku, ale z ryżem, jest w Notatniku Kuchennym W TYM MIEJSCU.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz