Na początku lata pomagałam Mamie TeŻeta w robieniu obiadu. Na drugie danie były piersi z kurczaka, w które zawijałyśmy kapustę pekińską z dodatkami. Nadzienie, które pozostało, Mama postawiła na stół jako jedną z surówek. W zeszłym tygodniu postanowiłam z pamięci odtworzyć tą potrawę.
* SURÓWKO-NADZIENIE Z KAPUSTY PEKIŃSKIEJ *
INFO
- posiłek: obiad
- gatunek: surówka, nadzienie
- mięso: nie
- ilość porcji: 2-3 (jako surówka do obiadu)
- kalorie w całości: ok. 400 kcal
- czas przygotowania: 10 min.
SKŁADNIKI
A. surówka
- kapusta pekińska 200 g (6 dużych liści)
- papryka 0,5 szt. małej (60 g)
- cebula 0,5 szt. małej (25 g)
- por biała część 1 szt. mała (25 g)
- majonez 1 kopiasta łyżka (40 g)
- musztarda 1 kopiasta łyżka (30 g)
- ketchup 1 kopiasta łyżka (25 g)
PRZYGOTOWANIE
- Posiekać drobno kapustę pekińską, paprykę, cebulę i pora. Warzywa wymieszać w misce.
- Do warzyw dodać majonez, musztardę i ketchup.
- Wszystko dobrze wymieszać.
* SMACZNEGO *
POMOCNICZE INFORMACJE
- Sałatkę można użyć jako nadzienie do zawijasków z kurczaka.
- Jeśli sałatka ma być użyta jako nadzienie, warzywa trzeba drobno pokroić.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz