piątek, 4 listopada 2011

Surówko-nadzienie z kapusty pekińskiej

Na początku lata pomagałam Mamie TeŻeta w robieniu obiadu. Na drugie danie były piersi z kurczaka, w które zawijałyśmy kapustę pekińską z dodatkami. Nadzienie, które pozostało, Mama postawiła na stół jako jedną z surówek. W zeszłym tygodniu postanowiłam z pamięci odtworzyć tą potrawę.
* SURÓWKO-NADZIENIE Z KAPUSTY PEKIŃSKIEJ *
INFO
  • posiłek: obiad
  • gatunek: surówka, nadzienie
  • mięso: nie
  • ilość porcji: 2-3 (jako surówka do obiadu)
  • kalorie w całości: ok. 400 kcal
  • czas przygotowania: 10 min.
SKŁADNIKI
      A. surówka
  • kapusta pekińska 200 g (6 dużych liści)
  • papryka 0,5 szt. małej (60 g)
  • cebula 0,5 szt. małej (25 g)
  • por biała część 1 szt. mała (25 g)
      B. dressing
  • majonez 1 kopiasta łyżka (40 g)
  • musztarda 1 kopiasta łyżka (30 g)
  • ketchup 1 kopiasta łyżka (25 g)
PRZYGOTOWANIE
  1. Posiekać drobno kapustę pekińską, paprykę, cebulę i pora. Warzywa wymieszać w misce.
  2. Do warzyw dodać majonez, musztardę i ketchup.
  3. Wszystko dobrze wymieszać.
* SMACZNEGO *
POMOCNICZE INFORMACJE
  1. Sałatkę można użyć jako nadzienie do zawijasków z kurczaka.
  2. Jeśli sałatka ma być użyta jako nadzienie, warzywa trzeba drobno pokroić.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz