click me click meclick meclick meclick meclick meclick me

piątek, 6 lipca 2012

Faszerowane patisony

W zeszły piątek na bazarze "przemówiły" do mnie żółte patisonki. Wyglądały jak małe słoneczka:
Chciałam je podać w jakiś ciekawy sposób w weekend. Jednak w międzyczasie plany obiadowe się nam zmieniły, więc dopiero w poniedziałek (patisony przetrwały bez problemu w lodówce) udało mi się je przygotować na obiad jako:
* FASZEROWANE PATISONY *
a podobno niebieskie talerze nie zachęcają do jedzenia ;)
INFO
  • posiłek: obiad
  • gatunek: faszerowane warzywa
  • mięso: tak
  • ilość porcji: 2
  • kalorie (w całości): 500 kcal
  • czas przygotowania: 10 min.
  • czas gotowania: 10 min.
  • czas pieczenia: 25 min.
SKŁADNIKI
  • patison 4 szt. (ok. 700 g)
  • udo kurczaka gotowane bez skóry i kości 100 g
  • włoszczyzna gotowana (marchewka, pietruszka, seler korzeniowy) 50 g
  • pomidor 50 g (kawałek)
  • cebula 0,5 szt. średnia (30 g)
  • ser żółty 60 g
  • sól, pieprz czarny mielony, majeranek świeży, tymianek świeży
  • olej
PRZYGOTOWANIE
  1. Patisony umyć, włożyć do garnka, zalać zimną wodą i gotować 20 min. Po ugotowaniu ostudzić.
  2. Oczyścić ugotowane udo kurczaka z kości i skóry.
  3. Pokroić mięso w drobną kostkę.
  4. Cebulę, włoszczyznę i pomidora pokroić w drobną kostkę, a ser żółty na plastry.
  5. Mięso, cebulę, włoszczyznę i pomidora wymieszać. Doprawić do smaku solą i pieprzem oraz posiekanym majerankiem i tymiankiem.
  6. Odciąć górę (czapeczkę) z każdego patisona i wybrać łyżką gniazdo nasienne ze środka.
  7. Do każdej patisonowej miseczki nałożyć farsz mięsno-warzywny i zakryć czapeczką (górą).
  8. Posmarować patisony z zewnątrz niewielką ilością oleju.
  9. Ułożyć patisony w zimnym prodiżu i od włączenia piec 20 min.
  10. Po tym czasie na farszu ułożyć żółty ser i zapiekać jeszcze 5 min.
  11. Podawać gorące.
* SMACZNEGO *
magiczne miseczki czyli faszerowane patisony
POMOCNICZE INFORMACJE
  1. Użyłam części mięsa i włoszczyzny, na których gotował się rosół weekendowy, co pozwala zakwalifikować potrawę do "przeglądu tygodnia" :P
  2. Jeśli patisonów się wcześniej nie podgotuje, to trzeba trzymać je o te 10 minut dłużej w prodiżu.
  3. Świetnie sprawdza się tutaj oliwa w spray'u. Pozwala dokładnie naoliwić warzywa małą ilością tłuszczu.
  4. Zamiast sera żółtego można użyć tutaj sera pleśniowego lub mozzarelli.
  5. Świeże zioła można zastąpić suszonymi.
  6. Ilość kalorii można zmniejszyć poprzez zastąpienie mięsa z uda - piersią kurczaka. Można również zrezygnować z sera. Zabiegi te pozwolą obniżyć kaloryczność całej potrawy do ok. 260 kcal.
  7. Faszerowane patisony można podać, np. z ryżem, aby całe danie było bardziej treściwe.
  8. Z ciekawostek: faszerowane patisony jedliśmy zjedliśmy 2 lipca 2012 roku, a 1 lipca, ale 2011 roku na obiad mieliśmy faszerowany duet - bakłażan i cukinia :)

3 komentarze:

  1. po prostu słońca na talerzu :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Mam kiepskie wspomnienia z patisonem. Kiedyś kupiłem, żeby w końcu spróbować co to za taki latający talerz i mi nie smakował. Myślałem, że będzie smakował jak cukinia albo kabaczek, a był twardy i jakiś dziwny w smaku. Może trafiłem na jakiś kiepski gatunek. Faszerowane wyglądają bardzo fajnie, może podejmę drugą próbę zaprzyjaźnienia się z patisonem :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Patison jest twardszy od cukinii, bo należy do rodziny dyń. Również dłużej niż cukinię trzeba go gotować (ale krócej niż dynię ;) )

      Usuń