click me click meclick meclick meclick meclick meclick me

piątek, 24 sierpnia 2012

Moje pierwsze w życiu ciasto :)

Wróciłam w poniedziałek do pracy po tygodniowej nieobecności. A tam urwanie głowy... Dobrze, że we wrześniu też mam urlop :P
Dopiero teraz mam chwilę wolnego, aby napisać post i pochwalić się moim pierwszym w życiu, samodzielnie upieczonym ciastem!
Tak, tak!! Moje pierwsze ciasto!!
Nie lubimy z TeŻetem ciast i wystarczają nam zazwyczaj te, które dostajemy od Rodziców. W poniedziałek jednak kolega z pracy obdarował nas gigantyczną ilością śliwek i coś trzeba było z nimi zrobić. Padło więc, m.in. na ciasto :)
* CIASTO DROŻDŻOWE ZE ŚLIWKAMI *
Photobucket
śliwki w trakcie pieczenia trochę się poprzesuwały :)
INFO
  • posiłek: deser, podwieczorek, impreza
  • gatunek: ciasto drożdżowe
  • mięso: nie
  • ilość porcji: 16
  • kalorie w całości: ok. 2700 kcal
  • czas przygotowania: 35 min.
  • czas  rośnięcia: 40 min.
  • czas pieczenia: 30 min.
SKŁADNIKI
  • mąka pszenna 600 g
  • mleko 400 ml
  • drożdże świeże 40 g
  • sól 1 łyżeczka
  • cukier 3 łyżki
  • śliwki węgierki (wydrylowane) 300 g
  • mąka ziemniaczana 20 g
PRZYGOTOWANIE
  1. Przesiać do miski mąkę, sól i cukier.
  2. Do składników suchych wlać mleko z rozrobionymi w nim drożdżami.
  3. Wyrabiać ciasto ok. 20 min.
  4. Jeśli zbyt mocno klei się do rąk, dosypać mąki.
  5. Odstawić ciasto na 40 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
  6. W tym czasie wydrylować śliwki i obtoczyć je w mące ziemniaczanej.
  7. Wyrośnięte ciasto przełożyć do prodiża.
  8. Na wierzchu ciasta układać śliwki, uprzednio obtoczone w mące ziemniaczanej, lekko je wciskając w ciasto.
  9. Piec ciasto około 30 minut.
 * SMACZNEGO *
Photobucket
dużo kalorii, ale co za smak!
POMOCNICZE INFORMACJE
  1. Prodiż nagrzewa się do temperatury około 200 - 220 stopni C.
  2. Czas pieczenia można sprawdzić za pomocą drewnianego patyczka. Jeśli wciśnięty w ciasto po wyjęciu z niego jest suchy, to ciasto jest upieczone.
  3. Przed podaniem ciasto można oprószyć delikatnie cukrem pudrem.
  4. Śliwki należy układać skórką w dół. Przy przeciwnym ułożeniu sok z owoców zmoczy ciasto i może być problem z zakalcem.
  5. Mąka ziemniaczana wiąże sok, który wycieka ze śliwek i na powierzchni ciasta tworzy się śliwkowa galaretka.
Photobucket
O! Właśnie taka galaretka ;)

13 komentarzy:

  1. Gratuluję pierwszego ciasta, kiedyś musi być to pierwsze :) Straaasznie apetycznie wygląda :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję! Najbardziej się bałam, że nie będzie chętnego w domu na ciacho ;)

      Usuń
  2. gratulacje pierwszego ciasta ;)
    placuszek pierwsza klasa :)

    OdpowiedzUsuń
  3. uwielbiam drożdżowe ze śliwkami! muszę upiec bo w tym sezonie jeszcze nie piekłam takowego :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A ja dopiero w tym tygodniu odkryłam, że takowe lubię ;) Masz jeszcze czas na upieczenie, bo przecież sezon na śliwki tak naprawdę dopiero się zaczął :)

      Usuń
  4. Gratulacje! Wyszło świetne, chętnie spałaszowałabym kawałek na śniadanko!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję :) Zaprosiłabym Cię na ciacho, ale się już, niestety, skończyło...

      Usuń
  5. Bardzo udane jak na pierwszy raz :) Ja lubię piec, ale później z jedzeniem to już gorzej, a w dodatku nie mam kogo karmić ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się, że urosło, bo o to najbardziej się bałam :)

      Usuń
  6. dzisiaj u mojej Mamy też śliwki widziałam;)

    OdpowiedzUsuń
  7. Super napisane. Musze tu zaglądać częściej.

    OdpowiedzUsuń