click me click meclick meclick meclick meclick meclick me

środa, 3 października 2012

Gulasz z kurczaka z harissą

Jakiś czas temu kupiłam razem z innymi przyprawami harissę marokańską. W ostatni weekend wreszcie doczekała się próbnego użycia. Przepis na to danie tworzyłam najpierw podczas zakupów w sklepie i na bazarze, a potem już w swojej kuchni ze składników, które miałam pod ręką.
* GULASZ Z KURCZAKA Z HARISSĄ *
gulasz z kurczaka z podpłomykami
INFO
  • posiłek: obiad
  • gatunek: gulasz
  • mięso: tak
  • ilość porcji: 3 - 4
  • kalorie w całości: ok. 1900 kcal (+ podpłomyki/kasza/kuskus/makaron)
  • czas przygotowania: 30 min.
  • czas duszenia: ok. 1 godz.
SKŁADNIKI
  • uda z kurczaka 3 szt. (850 g)
  • pomidory 4 szt. (400 g)
  • cebula 1 szt. (150 g)
  • papryka zielona 0,5 szt. (100 g)
  • marchewka 2 szt. (100 g)
  • sok z 1 cytryny 50 g
  • czosnek 4 ząbki (30 g)
  • por 1 szt. biała i/lub środkowa część (20 g)
  • papryczka chilli 1 szt. (5 g)
  • olej 15 ml
  • harissa marokańska
  • świeże zioła: szałwia, mięta, melisa
  • sól, cukier
PRZYGOTOWANIE
  1. Uda z kurczaka wyluzować (wyjąć kości), pokroić w kostkę (razem ze skórą), obsuszyć i natrzeć harissą.
  2. Cebulę i pora pokroić w piórka, ząbki czosnku obrać i drobno pokroić.
  3. Paprykę pokroić na dość duże kawałki, marchewkę obrać i pokroić w plasterki.
  4. Paprykę chilli pokroić w krążki.
  5. Pomidory oczyścić ze skóry i pokroić na kawałki.
  6. Świeże zioła posiekać.
  7. W woku rozgrzać olej i obsmażyć szybko kawałki mięsa z każdej strony.
  8. Do mięsa dorzucić cebulę, czosnek i por.
  9. Smażyć, mieszając do zeszklenia cebuli.
  10. Do woka wrzucić marchewkę, paprykę, pomidory, papryczkę chilli i świeże zioła.
  11. Zalać całość sokiem z cytryny, doprawić harissą i dobrze wymieszać
  12. Dolać wodę, tak aby delikatnie przykrywała mięso i warzywa.
  13. Wok przykryć, postawić na najmniejszy ogień i dusić 30 minut. W razie potrzeby uzupełniać wodę.
  14. Po tym czasie zdjąć pokrywkę z woka. Dusić jeszcze 30 min, aż do odparowania płynu.
  15. Pod koniec duszenia spróbować i ewentualnie doprawić cukrem i/lub solą do smaku.
  16. Podawać z podpłomykami, kaszą gryczaną, kuskusem, makronem...
* SMACZNEGO *
gulasz z kurczaka z harissą
POMOCNICZE INFORMACJE
  1. Zamiast mięsa z ud kurczaka można użyć uda lub golonki z indyka. Pierś z kurczaka się nie nadaje - jest zbyt sucha.
  2. Kości, które zostają z wyluzowanych ud używam jako dodatek do gotowania rosołu.

10 komentarzy:

  1. bede musiała coś podobnego zrobić bo mam harisse

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. szczerze polecam Ci ten przepis! TeŻet również ;)

      Usuń
  2. Uwielbiam harissę, gulasz z jej użyciem musi być obłędny :)

    OdpowiedzUsuń
  3. muszę kiedyś wypróbować :)

    przy okazji zapraszam do mojej pierwszej akcji :) Szczegóły na blogu
    http://zielonakuchnia.blogspot.com

    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  4. Harissa jest pyszna, używam domowej pasty, ale taka prosto z Maroka musi być super aromatyczna :) Zwłaszcza w takim gulaszu :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. kotlety mielone doprawione harissą też wyszły obłędne :)

      Usuń
  5. Fajny blog :D Lecę po składniki na gulasz. Wszystko przez to, że kupiłem z ciekawości harissę, nie wiedząc co to jest, poza opisem na puszce :P Ale już czuję, że będzie dobre. Dzięki.

    OdpowiedzUsuń