click me click meclick meclick meclick meclick meclick me

czwartek, 25 października 2012

Jesienny rosół - podejście drugie

W ramach akcji "Rosół przez cały rok" gotowałam rosół jesienny niecałe dwa tygodnie temu (przepis TUTAJ). Dzisiaj również wersja jesienna, ale wzbogacona o dynię i większą ilość świeżej żurawiny.
* ROSÓŁ JESIENNY Z DYNIĄ, ŻURAWINĄ I GRZYBAMI *
rosół jesienny z dynią, żurawiną i grzybami
INFO
  • posiłek: obiad
  • gatunek: zupa
  • mięso: tak/nie (bulion mięsny)
  • ilość porcji: 4 - 6
  • kalorie w całości: ok. ??? kcal.
  • czas przygotowania: 20 min.
  • czas gotowania: 2 - 3 godz.
SKŁADNIKI
  • mięso z kurczaka (uda lub ćwiartki) 700 g (2 szt.)
  • mięso z indyka (skrzydło) 200 g
  • mięso wołowe (szponder z kością) 200 g
  • marchewka 3 szt. średnie
  • seler korzeniowy 0,5 szt. dużej
  • pietruszka korzeń 1 szt. duża
  • cebula 1 szt.
  • por ciemnozielona część 1 szt.
  • kapusta biała kawałek (100 g)
  • dynia kawałek (200 g)
  • suszone grzyby (najlepiej prawdziwki) 5 szt.
  • żurawina świeża 2 garści (50 g)
  • papryczka chilli 1 szt.
  • czosnek 5 ząbków
  • świeże zioła (w sumie 1 garść): majeranek, lubczyk, rozmaryn, tymianek, melisa, mięta
  • sól, pieprz w ziarnach, ziele angielskie, liść laurowy, jałowiec, gorczyca
  • woda 1,7 litra
  • sól i pieprz mielony do smaku
PRZYGOTOWANIE
  1. Mięso umyć i włożyć do garnka.
  2. Marchewkę, pietruszkę, seler korzeniowy i dynię obrać, przekroić na 2-3 kawałki i wrzucić do garnka.
  3. Cebulę obrać, opalić nad ogniem i wrzucić do garnka.
  4. Por przekroić na 2-3 kawałki i wrzucić do garnka.
  5. Papryczkę chilli opalić nad ogniem i wrzucić do garnka.
  6. Obrać czosnek i wrzucić do garnka.
  7. Do garnka dorzucić suszone grzyby i żurawiny.
  8. Dodać wszystkie przyprawy i zioła.
  9. Zalać wszystko 1,7 litra wody i gotować na wolnym ogniu minimum 2 godziny.
  10. Po ugotowaniu przecedzić rosół, spróbować i ewentualnie "dosmaczyć" solą i/lub pieprzem mielonym.
  11. Podawać z makaronem, posypany posiekanymi grzybami, na których gotował się rosół oraz świeżymi ziołami.
* SMACZNEGO *
rosół jesienny podałam z grzybami, które się w nim gotowały i z tymiankiem
POMOCNICZE INFORMACJE
  1. Dokładne informacje pomocnicze oraz info o moim  projekcie "Rosół przez cały rok", można znaleźć TUTAJ.
  2. Gotowałam już rosół wiosenny (TUTAJ) oraz letni (TU), a także jesienny (W TYM MIEJSCU).
  3. Ilość chilli zależy od własnych upodobań smakowych.
  4. Grzyby suszone można zastąpić grzybami świeżymi.
  5. Zioła świeże można zastąpić suszonymi.
  6. Żurawinę świeżą można zastąpić suszoną.
  7. Rozmarynu i jałowca powinno być dość dużo tak, aby w rosole wyczuwalna była ich nuta.
  8. Uzupełniać wodę w trakcie gotowania (wrzątkiem), aby w sumie uzyskać około 1,7 litra rosołu.
  9. Jeśli ma być to bulion, to pozwolić wodzie odparować aby uzyskać 400-750 ml (w zależności od potrzeby skoncentrowania smaku) bulionu.
A na koniec jeszcze fotka, która już w sobotę pojawiła się na fanpage'u Notatnika Kuchennego (http://www.facebook.com/Notatnik.Kuchenny):
zdjęcie rosołu zanim zaczął się gotować :)

4 komentarze:

  1. Z każdym przepisem na kolejną odsłonę rosołu mam na niego coraz większą ochotę :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To się nie ma co zastanawiać, trzeba gotować rosołek :) Gotuje się on sam i roboty z nim praktycznie nie ma, a za to jaki smak!

      Usuń
  2. Ma przepiękny kolor. I bardzo podoba mi się dodatek żurawiny ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzięki :) Dodatek żurawiny daje temu rosołowi taki "jesienny" posmak :)

      Usuń