sobota, 5 stycznia 2013

Korzenny rosół zimowy

W czerwcu rozpoczęłam projekt "Rosół przez cały rok". W jego ramach prezentowałam już rosoły na trzy pory roku. Był rosół wiosenny z młodych warzyw, był również letni rosół na ostro, a jesienny rosół wystąpił w dwóch odsłonach: grzybowo-owocowej i z dynią. Teraz nadszedł czas na rosół w wersji zimowej. Pełen aromatów przypraw korzennych.
* KORZENNY ROSÓŁ ZIMOWY *
zimowy rosół posypany świeżym koperkiem
INFO
  • posiłek: obiad
  • gatunek: zupa
  • mięso: tak/nie (bulion mięsny)
  • ilość porcji: 4 - 6
  • kalorie w całości: ok. ??? kcal.
  • czas przygotowania: 20 min.
  • czas gotowania: 2 - 3 godz.
SKŁADNIKI
  • mięso z indyka (golonka) 500 g (1 szt.)
  • mięso z kurczaka (uda lub ćwiartki) 300 g (1 szt.)
  • mięso wołowe (szponder bez kości) 200 g
  • marchewka 2 szt. duże
  • seler korzeniowy 0,5 szt. dużej
  • pietruszka korzeń 1 szt. duża
  • cebula 1 szt. duża
  • por ciemnozielona i jasnozielona część 1 szt.
  • seler naciowy 2 łodygi
  • papryczka chilli suszona 1 szt.
  • czosnek 4 ząbki
  • świeże zioła (w sumie 2 garści): majeranek, lubczyk, rozmaryn, mięta, szałwia, koperek
  • sól, pieprz w ziarnach, ziele angielskie, liść laurowy, jałowiec, gorczyca biała, gorczyca czarna, kminek w ziarnach, czarnuszka, anyżek nasiona
  • przyprawy korzenne:
    • goździki 0,5 garści
    • anyż gwiazdkowy 2 szt.
    • kora cynamonu 1 kawałek
    • gałka muszkatołowa 0,25 szt.
    • suszony imbir kawałek
  • woda 1,7 litra
PRZYGOTOWANIE
  1. Mięso umyć i włożyć do garnka.
  2. Marchewkę, pietruszkę i seler korzeniowy obrać, przekroić na 2-3 kawałki i wrzucić do garnka.
  3. Cebulę obrać, opalić nad ogniem i wrzucić do garnka.
  4. Por i łodygi selera naciowego umyć, przekroić na 2-3 kawałki i wrzucić do garnka.
  5. Obrać czosnek i wrzucić do garnka.
  6. Dodać suszone chilli, wszystkie przyprawy i zioła.
  7. Zalać wszystko 1,7 litra wody i gotować na wolnym ogniu minimum 2 godziny.
  8. Po ugotowaniu przecedzić rosół, spróbować i ewentualnie "dosmaczyć" solą i/lub pieprzem mielonym.
  9. Podawać z makaronem, posypany świeżymi ziołami.
* SMACZNEGO *
uwielbiam tłusty rosół :)
POMOCNICZE INFORMACJE
  1. Dokładne informacje pomocnicze oraz info o moim  projekcie "Rosół przez cały rok", można znaleźć TUTAJ.
  2. Gotowałam już rosół wiosenny (TUTAJ) oraz letni (TU), a także jesienny (W TYM MIEJSCU i W TYM).
  3. Zioła świeże można zastąpić suszonymi.
  4. Przypraw korzennych powinno być dość dużo tak, aby w rosole wyczuwalny był ich smak i zapach.
  5. Suszone chilli i suszony imbir można zastąpić świeżymi.
  6. Należy uzupełniać wodę w trakcie gotowania (wrzątkiem), aby w sumie uzyskać około 1,7 litra rosołu.
  7. Jeśli ma być to bulion, to trzeba pozwolić wodzie odparować aby uzyskać 400-750 ml (w zależności od potrzeby skoncentrowania smaku) bulionu.

3 komentarze:

  1. wspaniały rozgrzewający po zimowym spacerze w sam raz ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. W sam raz na zimowy obiad :)

    OdpowiedzUsuń
  3. oj, rozgrzewa bardzo, a do tego ten aromat...

    OdpowiedzUsuń