W czerwcu rozpoczęłam projekt "Rosół przez cały rok". W jego ramach prezentowałam już rosoły na trzy pory roku. Był rosół wiosenny z młodych warzyw, był również letni rosół na ostro, a jesienny rosół wystąpił w dwóch odsłonach: grzybowo-owocowej i z dynią. Teraz nadszedł czas na rosół w wersji zimowej. Pełen aromatów przypraw korzennych.
- posiłek: obiad
- gatunek: zupa
- mięso: tak/nie (bulion mięsny)
- ilość porcji: 4 - 6
- kalorie w całości: ok. ??? kcal.
- czas przygotowania: 20 min.
- czas gotowania: 2 - 3 godz.
SKŁADNIKI
- mięso z indyka (golonka) 500 g (1 szt.)
- mięso z kurczaka (uda lub ćwiartki) 300 g (1 szt.)
- mięso wołowe (szponder bez kości) 200 g
- marchewka 2 szt. duże
- seler korzeniowy 0,5 szt. dużej
- pietruszka korzeń 1 szt. duża
- cebula 1 szt. duża
- por ciemnozielona i jasnozielona część 1 szt.
- seler naciowy 2 łodygi
- papryczka chilli suszona 1 szt.
- czosnek 4 ząbki
- świeże zioła (w sumie 2 garści): majeranek, lubczyk, rozmaryn, mięta, szałwia, koperek
- sól, pieprz w ziarnach, ziele angielskie, liść laurowy, jałowiec, gorczyca biała, gorczyca czarna, kminek w ziarnach, czarnuszka, anyżek nasiona
- przyprawy korzenne:
- goździki 0,5 garści
- anyż gwiazdkowy 2 szt.
- kora cynamonu 1 kawałek
- gałka muszkatołowa 0,25 szt.
- suszony imbir kawałek
- woda 1,7 litra
PRZYGOTOWANIE
- Mięso umyć i włożyć do garnka.
- Marchewkę, pietruszkę i seler korzeniowy obrać, przekroić na 2-3 kawałki i wrzucić do garnka.
- Cebulę obrać, opalić nad ogniem i wrzucić do garnka.
- Por i łodygi selera naciowego umyć, przekroić na 2-3 kawałki i wrzucić do garnka.
- Obrać czosnek i wrzucić do garnka.
- Dodać suszone chilli, wszystkie przyprawy i zioła.
- Zalać wszystko 1,7 litra wody i gotować na wolnym ogniu minimum 2 godziny.
- Po ugotowaniu przecedzić rosół, spróbować i ewentualnie "dosmaczyć" solą i/lub pieprzem mielonym.
- Podawać z makaronem, posypany świeżymi ziołami.
POMOCNICZE INFORMACJE
- Dokładne informacje pomocnicze oraz info o moim projekcie "Rosół przez cały rok", można znaleźć TUTAJ.
- Gotowałam już rosół wiosenny (TUTAJ) oraz letni (TU), a także jesienny (W TYM MIEJSCU i W TYM).
- Zioła świeże można zastąpić suszonymi.
- Przypraw korzennych powinno być dość dużo tak, aby w rosole wyczuwalny był ich smak i zapach.
- Suszone chilli i suszony imbir można zastąpić świeżymi.
- Należy uzupełniać wodę w trakcie gotowania (wrzątkiem), aby w sumie uzyskać około 1,7 litra rosołu.
- Jeśli ma być to bulion, to trzeba pozwolić wodzie odparować aby uzyskać 400-750 ml (w zależności od potrzeby skoncentrowania smaku) bulionu.
wspaniały rozgrzewający po zimowym spacerze w sam raz ;)
OdpowiedzUsuńW sam raz na zimowy obiad :)
OdpowiedzUsuńoj, rozgrzewa bardzo, a do tego ten aromat...
OdpowiedzUsuń