TeŻet i ja lubimy sery pleśniowe. W Notatniku Kuchennym pojawił się już przepis na camembert na ciepło oraz w wersji słodko-ostrej, a także na niebieski ser pleśniowy na ziołach. Dzisiejszy przepis to nasze niedzielne śniadanie, ale równie dobrze będzie pasować na kolację czy na imprezę.
INFO
- posiłek: śniadanie, kolacja, przystawka, impreza
- gatunek: surówka
- mięso: nie
- ilość porcji: 2
- kalorie w całości: 1000 kcal
- czas przygotowania: 5 min.
SKŁADNIKI
- camembert 2 szt. (240 g)
- pomarańcza 1 szt. (160 g bez skórki)
- gruszka 0,5 szt. (100 g)
- sałata rzymska 4 liście (80 g)
- rukola 0,5 garści
- listki selera naciowego 0,5 garści
PRZYGOTOWANIE
- Sałatę opłukać pod bieżącą woda, osuszyć, porwać na mniejsze kawałki i rozrzucić na talerzach.
- Pomarańczę obrać, podzielić na cząstki i położyć na sałacie.
- Ser pleśniowy pokroić na kawałki na jeden kęs i rozłożyć na sałacie między pomarańczą.
- Gruszkę pokroić na kawałki na jeden kęs i rozłożyć na sałacie między serem i pomarańczą.
- Rukolę i listki selera naciowego umyć, jeśli są duże to porwać na mniejsze kawałki i posypać nimi sałatkę.
- Kaloryczność surówki zależy od ilości i gatunku sera pleśniowego.
- Zamiast camemberta można użyć dowolnego sera pleśniowego.
- Sałatę rzymską można zastąpić lodową lub masłową.
- Można zastąpić pomarańczę grejpfrutem, ale wtedy trzeba zrezygnować z rukoli, gdyż grejpfrut i rukola razem dały by zbyt dużą gorycz.
- Nie obieram pomarańczy (ani grejpfrutów) z albedo (białych skórek), gdyż ma ono dobry wpływ na działanie układu pokarmowego :)
- Całość można posypać również orzechami włoskimi lub nerkowcami.
bardzo fajna salatka :)
OdpowiedzUsuńDziękuję! :)
Usuńale ciekawe połączenie!!! jestem za!!!
OdpowiedzUsuńzawsze zastanawiało mnie połączenie sera pleśniowego i owoców, muszę spróbować ;)
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie połączenia!
OdpowiedzUsuńObserwuję i zapraszam :)