click me click meclick meclick meclick meclick meclick me

środa, 9 stycznia 2013

Camembert na sałacie z owocami

TeŻet i ja lubimy sery pleśniowe. W Notatniku Kuchennym pojawił się już przepis na camembert na ciepło oraz w wersji słodko-ostrej, a także na niebieski ser pleśniowy na ziołach. Dzisiejszy przepis to nasze niedzielne śniadanie, ale równie dobrze będzie pasować na kolację czy na imprezę.
* CAMEMBERT NA SAŁACIE Z OWOCAMI *
uwielbiam połączenie sera pleśniowego z owocami... mniam...
INFO
  • posiłek: śniadanie, kolacja, przystawka, impreza
  • gatunek: surówka
  • mięso: nie
  • ilość porcji: 2
  • kalorie w całości: 1000 kcal
  • czas przygotowania: 5 min.
SKŁADNIKI
  • camembert 2 szt. (240 g)
  • pomarańcza 1 szt. (160 g bez skórki)
  • gruszka 0,5 szt. (100 g)
  • sałata rzymska 4 liście (80 g)
  • rukola 0,5 garści
  • listki selera naciowego 0,5 garści
PRZYGOTOWANIE
  1. Sałatę opłukać pod bieżącą woda, osuszyć, porwać na mniejsze kawałki i rozrzucić na talerzach.
  2. Pomarańczę obrać, podzielić na cząstki i położyć na sałacie.
  3. Ser pleśniowy pokroić na kawałki na jeden kęs i rozłożyć na sałacie między pomarańczą.
  4. Gruszkę pokroić na kawałki na jeden kęs i rozłożyć na sałacie między serem i pomarańczą.
  5. Rukolę i listki selera naciowego umyć, jeśli są duże to porwać na mniejsze kawałki i posypać nimi sałatkę.
* SMACZNEGO *
artystyczny bałagan ;)
POMOCNICZE INFORMACJE
  1. Kaloryczność surówki zależy od ilości i gatunku sera pleśniowego.
  2. Zamiast camemberta można użyć dowolnego sera pleśniowego.
  3. Sałatę rzymską można zastąpić lodową lub masłową.
  4. Można zastąpić pomarańczę grejpfrutem, ale wtedy trzeba zrezygnować z rukoli, gdyż grejpfrut i rukola razem dały by zbyt dużą gorycz.
  5. Nie obieram pomarańczy (ani grejpfrutów) z albedo (białych skórek), gdyż ma ono dobry wpływ na działanie układu pokarmowego :)
  6. Całość można posypać również orzechami włoskimi lub nerkowcami.

5 komentarzy: