Oj dawno nie gotowałam nic nowego :( Ostatnio nie mam na nic czasu i żywimy się tym, co najszybciej można zrobić: schabowy, grillowany kurczak, makaron z serem itp. Wczoraj jednak była sobota, a na bazarku uśmiechnęła się do mnie czerwona kapusta i wpadłam na pomysł zupy na weekend - kapuśniaku z czerwonej kapusty :)
Ten rodzaj kapusty TeŻet uwielbia w postaci surówki (przepis TUTAJ), ale można z niej wyczarować wiele różnych dań. Może również można jej użyć do pokazania dzieciakom (gimnazjum, szkoła średnia) jak działają zasady i kwasy oraz mierniki pH, bowiem czerwona kapusta to właśnie taki domowy miernik pH. W płynach o odczynie kwaśnym staje się czerwona, a w zasadowym - fioletowa. Idealne doświadczenie dla dzieciaków, które w szkole zaczynają się uczyć o kwasach i zasadach. Wystarczy 2 miseczki, soda oczyszczona, woda (w której rozpuścić można sodę), ocet i kapusta czerwona :)
A po eksperymencie można dzieciakom pokazać gwałtowną reakcję zobojętniania wlewając ocet do wody z sodą ;)
kapusta czerwona - uniwersalny miernik pH ;) |
- posiłek: obiad
- gatunek: zupa
- mięso: tak
- ilość porcji: 4-6
- kalorie w całości: ??? kcal
- czas przygotowania: 40 min.
- czas gotowania: około 40 min.
SKŁADNIKI
- wędzony surowy boczek 300 g
- rosół drobiowy 2 litry
- kapusta czerwona 0,5 główki (400 g)
- ziemniaki 1 duży (170 g)
- marchewka 1 szt. duża (150 g)
- seler naciowy 4 łodygi (130 g)
- cebula 1 szt. duża (130 g)
- pietruszka 1 szt. duża (90 g)
- seler korzeniowy 0,5 szt. małej (90 g)
- por 1 cześć jasnozielona (90 g)
- czosnek 4 ząbki
- sól, pieprz czarny ziarnisty, ziele angielskie, liść laurowy, jałowiec, kminek w ziarnach
- świeże zioła: majeranek, lubczyk, melisa, szałwia, mięta
PRZYGOTOWANIE
- Boczek pokroić w kostkę.
- Cebulę i pora pokroić w piórka.
- Obrać marchewkę, pietruszkę, ziemniaki oraz seler korzeniowy.
- Marchewkę, pietruszkę, ziemniaki oraz seler korzeniowy i naciowy pokroić w drobną kostkę.
- Kapustę posiekać w paski.
- Świeże zioła drobno posiekać, a czosnek obrać.
- Wrzucić boczek do garnka i smażyć aż wytopi się tłuszcz, a boczek lekko zrumieni.
- Do boczku dorzucić cebulę. Zeszklić warzywa.
- Do garnka dodać posiekaną kapustę i chwilę podsmażyć.
- Do boczku z warzywami dorzucić pokrojone w kostkę marchewkę, pietruszkę, seler korzeniowy i naciowy.
- Do warzyw z boczkiem dodać przeciśnięty przez praskę czosnek oraz pieprz czarny ziarnisty, ziele angielskie, liść laurowy, jałowiec i ziarna kminku. Wszystko wymieszać i chwilę podsmażać.
- Do warzyw dorzucić posiekane zioła.
- Zalać całość rosołem, wymieszać i gotować ok. 20 min.
- Po tym czasie dodać ziemniaki i gotować jeszcze ok. 10 min.
- Spróbować i ewentualnie doprawić do smaku solą i/lub pieprzem.
POMOCNICZE INFORMACJE
- Jeśli ma być dietetycznie to nie należy używać boczku, tylko zeszklić cebulę i pora na małej ilości oleju.
- Zamiast rosołu można użyć mniejszej ilości bulionu i dolać wodę.
- Rosół może być czysto wołowy lub wołowo-drobiowy, a nawet z kostki, jak ktoś lubi lub czasu nie ma na gotowanie własnego rosołu ;)
- Nie należy dodawać soli na początku, bo jej ilość zależy od słoności rosołu.
- Kminku, szałwii i mięty powinno być dość dużo, gdyż rośliny te pomagają na to, co kapusta może "wywołać" w jelitach ;)
- Kapuśniak z białej, młodej kapusty znaleźć można TUTAJ, a na kapuśniak z kiszonej kapusty TU.
A zupa w sam raz dla takiego dzieciaka jak ja ;p
OdpowiedzUsuńA ja myślałam, że może jakąś kiszoną czerwoną masz ;), bo kapuśniak to kwaśny ;))
OdpowiedzUsuńZupy wszelakie lubię bardzo i nie jadłam takiej z przewagą czerwonej kapuchy :)
dla mnie każda zupa z kapusty to kapuśniak :) wymawia się krócej :D
UsuńJeszcze nie jadłam kapuśniaku z czerwonej kapusty, będzie trzeba kiedyś nadrobić zaległości :)
OdpowiedzUsuńsmak jest podobny do kapuśniaku z białej kapusty, ale efekt kolorystyczny jest ciekawszy :)
Usuń