niedziela, 20 stycznia 2013

Fioletowo nam czyli kapuśniak z czerwonej kapusty

Oj dawno nie gotowałam nic nowego :( Ostatnio nie mam na nic czasu i żywimy się tym, co najszybciej można zrobić: schabowy, grillowany kurczak, makaron z serem itp. Wczoraj jednak była sobota, a na bazarku uśmiechnęła się do mnie czerwona kapusta i wpadłam na pomysł zupy na weekend - kapuśniaku z czerwonej kapusty :)
Ten rodzaj kapusty TeŻet uwielbia w postaci surówki (przepis TUTAJ), ale można z niej wyczarować wiele różnych dań. Może również można jej użyć do pokazania dzieciakom (gimnazjum, szkoła średnia) jak działają zasady i kwasy oraz mierniki pH, bowiem czerwona kapusta to właśnie taki domowy miernik pH. W płynach o odczynie kwaśnym staje się czerwona, a w zasadowym - fioletowa. Idealne doświadczenie dla dzieciaków, które w szkole zaczynają się uczyć o kwasach i zasadach. Wystarczy 2 miseczki, soda oczyszczona, woda (w której rozpuścić można sodę), ocet i kapusta czerwona :)
kapusta czerwona - uniwersalny miernik pH ;)
A po eksperymencie można dzieciakom pokazać gwałtowną reakcję zobojętniania wlewając ocet do wody z sodą ;)
* KAPUŚNIAK Z CZERWONEJ KAPUSTY *
zupa o fioletowym kolorze
INFO
  • posiłek: obiad
  • gatunek: zupa
  • mięso: tak
  • ilość porcji: 4-6
  • kalorie w całości: ??? kcal
  • czas przygotowania: 40 min.
  • czas gotowania: około 40 min.
SKŁADNIKI
  • wędzony surowy boczek 300 g
  • rosół drobiowy 2 litry
  • kapusta czerwona 0,5 główki (400 g)
  • ziemniaki 1 duży (170 g)
  • marchewka 1 szt. duża (150 g)
  • seler naciowy 4 łodygi (130 g)
  • cebula 1 szt. duża (130 g)
  • pietruszka 1 szt. duża (90 g)
  • seler korzeniowy 0,5 szt. małej (90 g)
  • por 1 cześć jasnozielona (90 g)
  • czosnek 4 ząbki
  • sól, pieprz czarny ziarnisty, ziele angielskie, liść laurowy, jałowiec, kminek w ziarnach
  • świeże zioła: majeranek, lubczyk, melisa, szałwia, mięta
PRZYGOTOWANIE
  1. Boczek pokroić w kostkę.
  2. Cebulę i pora pokroić w piórka.
  3. Obrać marchewkę, pietruszkę, ziemniaki oraz seler korzeniowy.
  4. Marchewkę, pietruszkę, ziemniaki oraz seler korzeniowy i naciowy pokroić w drobną kostkę.
  5. Kapustę posiekać w paski.
  6. Świeże zioła drobno posiekać, a czosnek obrać.
  7. Wrzucić boczek do garnka i smażyć aż wytopi się tłuszcz, a boczek lekko zrumieni.
  8. Do boczku dorzucić cebulę. Zeszklić warzywa.
  9. Do garnka dodać posiekaną kapustę i chwilę podsmażyć.
  10. Do boczku z warzywami dorzucić pokrojone w kostkę marchewkę, pietruszkę, seler korzeniowy i naciowy.
  11. Do warzyw z boczkiem dodać przeciśnięty przez praskę czosnek oraz pieprz czarny ziarnisty, ziele angielskie, liść laurowy, jałowiec i ziarna kminku. Wszystko wymieszać i chwilę podsmażać.
  12. Do warzyw dorzucić posiekane zioła.
  13. Zalać całość rosołem, wymieszać i gotować ok. 20 min.
  14. Po tym czasie dodać ziemniaki i gotować jeszcze ok. 10 min.
  15. Spróbować i ewentualnie doprawić do smaku solą i/lub pieprzem.
* SMACZNEGO *
smacznie, kalorycznie, kapuścianie... Czegóż można chcieć więcej...
POMOCNICZE INFORMACJE
  1. Jeśli ma być dietetycznie to nie należy używać boczku, tylko zeszklić cebulę i pora na małej ilości oleju.
  2. Zamiast rosołu można użyć mniejszej ilości bulionu i dolać wodę.
  3. Rosół może być czysto wołowy lub wołowo-drobiowy, a nawet z kostki, jak ktoś lubi lub czasu nie ma na gotowanie własnego rosołu ;)
  4. Nie należy dodawać soli na początku, bo jej ilość zależy od słoności rosołu.
  5. Kminku, szałwii i mięty powinno być dość dużo, gdyż rośliny te pomagają na to, co kapusta może "wywołać" w jelitach ;)
  6. Kapuśniak z białej, młodej kapusty znaleźć można TUTAJ, a na kapuśniak z kiszonej kapusty TU.

5 komentarzy:

  1. A zupa w sam raz dla takiego dzieciaka jak ja ;p

    OdpowiedzUsuń
  2. A ja myślałam, że może jakąś kiszoną czerwoną masz ;), bo kapuśniak to kwaśny ;))
    Zupy wszelakie lubię bardzo i nie jadłam takiej z przewagą czerwonej kapuchy :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dla mnie każda zupa z kapusty to kapuśniak :) wymawia się krócej :D

      Usuń
  3. Jeszcze nie jadłam kapuśniaku z czerwonej kapusty, będzie trzeba kiedyś nadrobić zaległości :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. smak jest podobny do kapuśniaku z białej kapusty, ale efekt kolorystyczny jest ciekawszy :)

      Usuń