sobota, 26 stycznia 2013

Kluski kładzione

Smak znany od dzieciństwa. Nic dodać, nic ująć :)
* KLUSKI KŁADZIONE *
INFO
  • posiłek: śniadanie, obiad, kolacja
  • gatunek: dodatek
  • mięso: nie
  • ilość porcji: 1
  • kalorie w całości: 160 kcal
  • czas przygotowania: 5 min.
SKŁADNIKI
  • jajko 1 szt. (rozmiar M)
  • mąka 25 g
  • woda do gotowania
  • sól do gotowania
PRZYGOTOWANIE
  1. Jajko rozbić do miseczki i dokładnie roztrzepać.
  2. Mąkę przesiać przez sitko do miseczki z jajkiem
  3. Dokładnie rozmieszać jajko z mąką tak, aby uzyskać ciasto nie za gęste i nie za rzadkie.
  4. W garnku zagotować wodę z solą.
  5. Zamoczyć małą łyżeczkę we wrzącej wodzie, nabrać trochę ciasta na łyżeczkę i opuścić do wrzątku.
  6. Kłaść kluski na wrzątek aż do wykorzystania w całości ciasta.
  7. Wyjąć kluski łyżką cedzakową z wrzątku.
  8. Podawać jako dodatek do zup, gulaszy i sosów.
* SMACZNEGO *
wygląd nieciekawy, ale smak dzieciństwa ;)
POMOCNICZE INFORMACJE
  1. Nie należy się martwić małą ilością ciasta. Kluski pęcznieją w trakcie gotowania.
  2. Do gotowania najlepiej użyć szerokiego garnka, aby całość ciasta ugotować od razu, a kluski się nie posklejały.
  3. Podawać jako dodatek do różnych zup zamiast makaronu, np. rosołu (przepisy TUTAJ), idealne zupy mlecznej i sosów wszelkiego rodzaju, a także gulaszu (przepis na gulasz węgierski z kluskami kładzionymi TUTAJ).
  4. Jeżeli podajemy kluski kładzione maluchowi, to po 9 miesiącu życia (mój ekspert w tej kwestii: Hafija, klikamy, bo warto).

5 komentarzy:

  1. Uwielbiam! szczególnie okraszone boczkiem i z jajkiem sadzonym:) pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. OOOOOO!!!!!! Tak jeszcze ich nie jadłam... Chyba czas spróbować :)

      Usuń
  2. Uwielbiam wszelkie kluski i kluseczki ;D

    OdpowiedzUsuń