Smak znany od dzieciństwa. Nic dodać, nic ująć :)
* KLUSKI KŁADZIONE *
INFO
- posiłek: śniadanie, obiad, kolacja
- gatunek: dodatek
- mięso: nie
- ilość porcji: 1
- kalorie w całości: 160 kcal
- czas przygotowania: 5 min.
SKŁADNIKI
- jajko 1 szt. (rozmiar M)
- mąka 25 g
- woda do gotowania
- sól do gotowania
PRZYGOTOWANIE
- Jajko rozbić do miseczki i dokładnie roztrzepać.
- Mąkę przesiać przez sitko do miseczki z jajkiem
- Dokładnie rozmieszać jajko z mąką tak, aby uzyskać ciasto nie za gęste i nie za rzadkie.
- W garnku zagotować wodę z solą.
- Zamoczyć małą łyżeczkę we wrzącej wodzie, nabrać trochę ciasta na łyżeczkę i opuścić do wrzątku.
- Kłaść kluski na wrzątek aż do wykorzystania w całości ciasta.
- Wyjąć kluski łyżką cedzakową z wrzątku.
- Podawać jako dodatek do zup, gulaszy i sosów.
- Nie należy się martwić małą ilością ciasta. Kluski pęcznieją w trakcie gotowania.
- Do gotowania najlepiej użyć szerokiego garnka, aby całość ciasta ugotować od razu, a kluski się nie posklejały.
- Podawać jako dodatek do różnych zup zamiast makaronu, np. rosołu (przepisy TUTAJ), idealne zupy mlecznej i sosów wszelkiego rodzaju, a także gulaszu (przepis na gulasz węgierski z kluskami kładzionymi TUTAJ).
- Jeżeli podajemy kluski kładzione maluchowi, to po 9 miesiącu życia (mój ekspert w tej kwestii: Hafija, klikamy, bo warto).
Uwielbiam! szczególnie okraszone boczkiem i z jajkiem sadzonym:) pozdrawiam
OdpowiedzUsuńOOOOOO!!!!!! Tak jeszcze ich nie jadłam... Chyba czas spróbować :)
Usuńmniam:)
OdpowiedzUsuńUwielbiam wszelkie kluski i kluseczki ;D
OdpowiedzUsuńPróbujemy :) pierwszy raz
OdpowiedzUsuń