click me click meclick meclick meclick meclick meclick me

środa, 2 stycznia 2013

Żurawina z jałowcem i rozmarynem

Lubimy z TeŻetem połączenie mięsa i owoców. Często piekę mięso z owocami na kanapki (udziec z indyka, schab...) albo robię owocowy sos do obiadu (słodka żurawina z gruszką i miodem). W ten weekend również przygotowałam sos do mięsa na bazie żurawiny, ale mniej słodki, a bardziej wytrawny.
* ŻURAWINA Z JAŁOWCEM I ROZMARYNEM*
żurawina z jałowcem i rozmarynem na podgrzewaczu, aby była ciepła w trakcie całego obiadu. Podgrzewacz do sosów to taka mała rzecz, a cieszy ogromnie :)
INFO
  • posiłek: obiad
  • gatunek: dodatek, sos
  • mięso: nie
  • ilość porcji: 4 (jako dodatek do mięsa do obiadu)
  • kalorie (w całości): ok. 370 kcal.
  • czas przygotowania: 5 min.
  • czas duszenia: 20-30 min.
SKŁADNIKI
  • żurawina suszona 100 g
  • jałowiec 1 garść
  • rozmaryn świeży 1 garść
  • pieprz zielony w ziarnach 0,5 garści
  • sól szczypta
  • olej 5 ml
  • woda 400 ml
PRZYGOTOWANIE
  1. W moździerzu roztłuc pieprz zielony i jałowiec.
  2. Rozmaryn drobno posiekać.
  3. W garnku o grubym dnie rozgrzać olej i wsypać do niego sól, pieprz i jałowiec.
  4. Całość podsmażyć ciągle mieszając aż do uzyskania wyraźnego zapachu jałowca.
  5. Na olej z przyprawami wsypać suszoną żurawinę i rozmaryn. Dobrze wymieszać.
  6. Do owoców wlać wodę i dusić pod przykryciem na małym ogniu, co jakiś czas mieszając.
  7. Dusić przez ok. 20 - 30 min. aż do uzyskania pożądanej konsystencji.
  8. Podawać gorące jako dodatek do mięs.
* SMACZNEGO *
żurawina na smażonym schabie i makaronie :)
POMOCNICZE INFORMACJE
  1. Żurawinę suszoną można zastąpić świeżą, ale należy wtedy zmniejszyć ilość wody.
  2. Żurawina powinna mieć konsystencję dżemu.
  3. Żurawinę z jałowcem i rozmarynem można użyć również jako nadzienie do wytrawnych naleśników lub bułeczek.
  4. Do mięs polecam również żurawinę z gruszką i miodem. Przepis TUTAJ.

2 komentarze:

  1. mmm uwielbiam duet piersi z kurczaka i żurawiny! moje smaki zdecydowanie ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ja lubię żurawinę, a także porzeczki z każdym mięsem :D

      Usuń