Lubimy z TeŻetem połączenie mięsa i owoców. Często piekę mięso z owocami na kanapki (udziec z indyka, schab...) albo robię owocowy sos do obiadu (słodka żurawina z gruszką i miodem). W ten weekend również przygotowałam sos do mięsa na bazie żurawiny, ale mniej słodki, a bardziej wytrawny.
* ŻURAWINA Z JAŁOWCEM I ROZMARYNEM*
żurawina z jałowcem i rozmarynem na podgrzewaczu, aby była ciepła w trakcie całego obiadu. Podgrzewacz do sosów to taka mała rzecz, a cieszy ogromnie :) |
INFO
- posiłek: obiad
- gatunek: dodatek, sos
- mięso: nie
- ilość porcji: 4 (jako dodatek do mięsa do obiadu)
- kalorie (w całości): ok. 370 kcal.
- czas przygotowania: 5 min.
- czas duszenia: 20-30 min.
SKŁADNIKI
- żurawina suszona 100 g
- jałowiec 1 garść
- rozmaryn świeży 1 garść
- pieprz zielony w ziarnach 0,5 garści
- sól szczypta
- olej 5 ml
- woda 400 ml
PRZYGOTOWANIE
- W moździerzu roztłuc pieprz zielony i jałowiec.
- Rozmaryn drobno posiekać.
- W garnku o grubym dnie rozgrzać olej i wsypać do niego sól, pieprz i jałowiec.
- Całość podsmażyć ciągle mieszając aż do uzyskania wyraźnego zapachu jałowca.
- Na olej z przyprawami wsypać suszoną żurawinę i rozmaryn. Dobrze wymieszać.
- Do owoców wlać wodę i dusić pod przykryciem na małym ogniu, co jakiś czas mieszając.
- Dusić przez ok. 20 - 30 min. aż do uzyskania pożądanej konsystencji.
- Podawać gorące jako dodatek do mięs.
POMOCNICZE INFORMACJE
- Żurawinę suszoną można zastąpić świeżą, ale należy wtedy zmniejszyć ilość wody.
- Żurawina powinna mieć konsystencję dżemu.
- Żurawinę z jałowcem i rozmarynem można użyć również jako nadzienie do wytrawnych naleśników lub bułeczek.
- Do mięs polecam również żurawinę z gruszką i miodem. Przepis TUTAJ.
mmm uwielbiam duet piersi z kurczaka i żurawiny! moje smaki zdecydowanie ;)
OdpowiedzUsuńja lubię żurawinę, a także porzeczki z każdym mięsem :D
Usuń