W przeciwieństwie do "żony w ciąży" w reklamie, TeŻet i ja nie mamy dylematu kopytka czy leniwe. ;) Dla mnie kopytka to mąka+jajko+ziemniaki (przepis TUTAJ), a leniwe to mąka+jajko+twaróg. Kopytka na ostro lub ewentualnie na słodko, leniwe tylko na słodko. Są to absolutnie dwa różne dania, o różnym smaku. Przygotowanie kopytek zajmuje długi czas, ze względu na gotowanie i studzenie ziemniaków, leniwe robi się w ciągu 10 minut.
TeŻet lubi słodkie piątki, ja w pracy siedziałam do godziny 18-tej, więc wczoraj na obiad zjedliśmy:
- posiłek: obiad
- gatunek: leniwe
- mięso: nie
- ilość: 2 porcje
- kalorie w całości: 900 kcal + ewentualne słodkie dodatki
- czas przygotowania: 10 min
- czas gotowania: porcjami po 2 min. od momentu wypłynięcia
SKŁADNIKI
- twaróg półtłusty 250 g
- mąka 150 g + do podsypywania
- jajko 1 szt.
- sól do ciasta i do gotowania
PRZYGOTOWANIE
- Przełożyć twaróg do miski i rozdrobić widelcem.
- Do twarogu dodać jajko i dobrze wymieszać z twarogiem.
- Do twarogu z jajkiem dodać mąkę i szczyptę soli. Zagnieść jednolite ciasto.
- Oderwać kawałek ciasta i wałkować z niego dłońmi wałeczek (pamiętać o podsypywaniu mąki, aby ciasto nie lepiło się do stolnicy/blatu).
- Wałeczek ciasta o odpowiedniej grubości ciąć ostrym nożem na leniwe.
- Wrzucić leniwe do wrzącej, osolonej wody i gotować 2 min. od momentu wypłynięcia.
- Przełożyć ugotowane leniwe.
- Powtarzać punkty 4 - 7 aż do wyczerpania się ciasta.
- Podawać jako:
- samodzielne danie z cukrem, dżemem, miodem, zasmażaną bułką, czekoladą itp. słodkimi dodatkami
- dodatek do słodkiego sosu owocowego (np. TAKIEGO) zamiast ryżu czy makaronu.
No widzisz... co kraj, to obyczj ;) Swego czasu tez pisalam o leniwych i troche zglebilam temat. Ja tez bylam przekonana, zeleniwe, to maka, jajo, twarog, atymczasem w niektorych rejonach Poski oi sie leniwe z ziemniakami :) Pozostaje sie tylko z tym pogodzic ;)
OdpowiedzUsuńA takich, jak woje, z dżemem, to jeszcze nigdy nie jadlam. U mnie zawsze z curem, roztopionym maslem i ewentualnie cynamonem.
Podrawiam :)
To jeżeli leniwe mają w swoim składzie ziemniak, to już nie są takie "leniwe" ;)
UsuńU mnie zazwyczaj leniwe są z podsmażaną na maśle z cukrem bułką tarta. Wersja z dżemem to najbardziej "leniwa" wersja z możliwych - słoik otwiera się przecież w 1 sekundę :P
MNIAM!!! Uwielbiam pierogi leniwe :)
OdpowiedzUsuńdawno nie jadłam leniwych!
OdpowiedzUsuńa reklama proszku na leniwe czy kopytka jest żenująca..
ta reklama to chyba znak naszych czasów, wszystko chcemy robić coraz szybciej. A przecież leniwe robione tradycyjną metodą, bez korzystania z gotowej torebki to zaledwie 10 minut pracy!
Usuń