click me click meclick meclick meclick meclick meclick me

wtorek, 21 czerwca 2011

Pizza po domowemu 2

Oficjalne, najserdeczniejsze
PODZIĘKOWANIA 
należą się mojej siostrze Hafiji, za przesłany link do przepisu na cienkie ciasto na pizzę. oraz autorce przepisu Małgosi.dz.
Przepis autorstwa Małgosi.dz znajdziecie TUTAJ.
Nareszcie TeŻet jest ukontentowany cienkością ciasta, a ja już wiem gdzie popełniałam błędy i dlaczego moje poprzednie ciasta rosły jak dzikie w górę (przykład znajdziecie TU). Po pierwsze zawsze używałam drożdży w kostce, mokrych, a po drugie wałkowałam ciasto byle jak i byle szybko formując pizzę. Należy użyć SUCHYCH DROŻDŻY, a ciasto ROZWAŁKOWAĆ PORZĄDNIE.
* PIZZA PO DOMOWEMU 2 *
INFO
  • posiłek: obiad, kolacja, impreza
  • gatunek: pizza
  • mięso: nie/tak
  • ilość porcji: 4 (ciasto na 2 pizze dla 2 osób każda)
  • kalorie w całości: ok. ???
  • czas przygotowania: 30 min. + 1,5 godz. czekania
  • czas gotowania: 15 min.
  • czas pieczenia w prodiżu:  30 min.
SKŁADNIKI 

      A.  spód pizzy
  • mąka pszenna 2,5 szklanki
  • suszone drożdże 1,5 łyżeczki
  • sól 1 łyżeczka
  • letnia woda 1 szklanka
  • oliwa 1 łyżka
      B. sos do pizzy
  • cebula 1 szt.
  • ogonki pieczarek z 4 sztuk
  • czosnek 3 ząbki
  • oliwa chilli 15 ml
  • chilli z oliwy 0,5 szt.
  • pikantna przyprawa do pizzy 1 łyżka stołowa czubata
  • koncentrat pomidorowy 40 %  80 g
  • ocet winny, cukier
      C. dodatki
  • pieczarki 2 szt.
  • pomidor 0,5 szt.
  • kiełbasa polska 1 laska
  • feta 200 g
PRZYGOTOWANIE
     A. spód pizzy
  1. Wymieszać mąkę, drożdże i sól.
  2. Dolać wodę i wyrobić ciasto.
  3. Dodać oliwę i ponownie zagnieść.
  4. Ciasto pozostawić w misce w ciepłym miejscu, przykryte ściereczką na ok. 1,5 godziny.
     B.  sos do pizzy
  1. Cebulę i ogonki pieczarek pokroić w drobną kostkę. Czosnek obrać.
  2. Rozgrzać oliwę z chilli na patelni.
  3. Dorzucić do oliwy cebulę i smażyć do zeszklenia.
  4. Dodać pieczarki i chwilę poddusić.
  5. Wlać koncentrat, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i przyprawę do pizzy. Doprawić octem winnym i cukrem.
  6. Gotować ok. 10 min, aż znaczna cześć płynów odparuje.
  7. Zmiksować gorący sos blenderem. Spróbować i ewentualnie doprawić.
     C. dodatki
  1. Pieczarki, kiełbasę i pomidora pokroić w plasterki.
  2. Fetę pokroić w kosteczkę.
     D. pieczenie pizzy
  1. Wykroić z papieru do pieczenia kółko wielkości prodiża.
  2. Włączyć prodiż i rozgrzać go.
  3. Ciasto po wyrośnięciu zagnieść i podzielić na dwie części.
  4. Ciasto rozwałkować cienko i ułożyć na posmarowanym olejem papierze do pieczenia, zawijając brzegi pizzy.
  5. Włożyć pizzę do nagrzanego prodiża i posmarować ciasto sosem. Ułożyć na wierzchu pieczarki, kiełbasę i pomidory.
  6. Piec ok. 20 min.
  7. Po tym czasie otworzyć prodiż i ułożyć na wierzchu fetę. Zapiekać jeszcze ok. 10 min.
 * SMACZNEGO *
POMOCNICZE INFORMACJE

    A. sos do pizzy
  1. Można zrezygnować z pieczarek, jeśli nie układa się ich na wierzchu pizzy.
  2. Oliwa nie musi być smakowa.
  3. Chilli z oliwy można zastąpić chilli marynowanym, sosem "sambal oelek", sosem tabasco lub sproszkowanym chilli.
  4. Zamiast gotowej przyprawy do pizzy można doprawić sos samodzielnie solą, oregano, bazylią, tymiankiem i innymi przyprawami. 
  5. Sos ten może być użyty również jako baza do sosu pomidorowego do makaronu.
    B. dodatki i pieczenie
  1.  Dodatki zależą od zawartości lodówki i indywidualnych upodobań.
  2. Zamiast fety można użyć innego gatunku zera, np. miękkiego sera żółtego lub mozzarelli.
  3. Prodiż nagrzewa się do temperatury około 200 - 220 stopni C.
  4. Jeżeli trochę sosu zostanie, można go użyć jako ketchupu na wierzch pizzy.
  5. Połowę ciasta zamroziłam w ramach eksperymentu  i mam nadzieję, że po rozmrożeniu i upieczeniu również będzie cienkie tak, jak świeże:)
 ps. Już NIE szukam przepisu na cienki ciasto...

A tak wygląda pizza z tego ciasta (fotka z dnia 05.03.2012 - lepiej późno niż wcale)

4 komentarze:

  1. nie doczekała się foty, bo rzuciliśmy się do jedzenia:) będzie fotka z porcji z zamrażalnika;P

    OdpowiedzUsuń
  2. No właśnie, gdzie fota? :-)
    A tak na serio... Po pierwsze ogromie się cieszę, że receptura zyskała uznanie. :) A po drugie: sądzę, że świeże drożdże (w kostce) też są ok.:) Może wystarczyłoby poważniej zmniejszyć ich ilość?
    Pa. Porządne wałkowanie (i / lub rozciąganie ciasta dłońmi) rzeczywiście jest ważne. :)
    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  3. nie lubię fety w pizzy dlatego zstąpiłabym ją mozzarellą ;) także jestem ciekawa jak wyglądała. następnym razem przed podaniem na stół fotkę trzeba cyknąć :))) pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń