click me click meclick meclick meclick meclick meclick me

wtorek, 2 sierpnia 2011

Kurczak, warzywa, makaron i wok

Około 1,5 roku temu dostałam od Mikołaja (czytaj Siostry) duży, żeliwny wok. Idealny do szybkiego przyrządzania potraw, do duszenia gulaszy czy do smażenia na głębokim oleju, co widać w moim Notatniku Kuchennym TU, TUTAJ, HERE i ЗДЕСЬ, a nawet TAM ;) Dziś obiad na szybko, czyli:
* KURCZAK Z WARZYWAMI Z WOKA*

INFO
  • posiłek: obiad
  • gatunek: mięso z warzywami do makaronu
  • mięso: tak
  • ilość porcji: 2
  • kalorie (w całości): 650 - 680 kcal (+dodatki)
  • czas przygotowania: 10 min. + marynowanie mięsa min. 0,5 godz.
  • czas smażenia/duszenia: 10-15 min.
SKŁADNIKI
  • pierś z kurczaka (350 g)
  • papryka 1 szt. (200 g)
  • pomidor 1 szt. (200 g)
  • cykoria 1 szt. (150 g)
  • cebula 0,5 szt. (80 g)
  • czosnek 2 ząbki
  • marynata: sól, papryka ostra, bazylia, mięta, cukier, ocet jabłkowy, olej
  • kapary, natka pietruszki
PRZYGOTOWANIE
  1. Pierś kurczaka pokroić na małe kawałki.
  2. Połączyć składniki marynaty. W gotowej marynacie marynować mięso przez minimum 30 minut.
  3. Cebulę pokroić w piórka, cykorię w paseczki, paprykę na duże kawałki.
  4. Pomidora sparzyć i obrać ze skórki. Pokroić na duże kawałki.
  5. Rozgrzać woka i wrzucić mięso razem z marynatą. Chwilkę smażyć na mocnym ogniu, ciągle mieszając.
  6. Dodać do mięsa cebulę i chwilkę podsmażać ciągle mieszając.
  7. Dodać paprykę, cykorię i pomidora.
  8. Doprawić czosnkiem przeciśniętym przez praskę. Dobrze wymieszać.
  9. Zakryć wok pokrywką i dusić ok. 5-8 min.
  10. Po tym czasie zdjąć pokrywkę i mieszać do całkowitego odparowania płynu.
  11. Podawać z makaronem, posypane natką pietruszki i kaparami.
* SMACZNEGO *
Zabawa w "znajdź zielone kapary w zielonej natce pietruszki" ;)

POMOCNICZE INFORMACJE
  1. Najlepiej smakuje kurczak, który marynował się przez całą dobę.
  2. Warto użyć, zamiast 1 całej papryki, kawałków 2 lub 3 papryk o różnych kolorach.
  3. Szacując kalorie tego dania dowiedziałam się nowej informacji: KALORYCZNOŚĆ PAPRYKI ZALEŻY OD JEJ KOLORU!! (tak, wiem, czyli stopnia dojrzałości). I tak:

4 komentarze:

  1. to może i ja bym się już przestała zastanawiać nad wokiem...;)

    OdpowiedzUsuń
  2. niom niom niom :) jadę do Ciebie na obiad!!

    OdpowiedzUsuń
  3. Ja też ostatnio robię dania z woka, są szybkie i zdrowe!

    OdpowiedzUsuń
  4. napiszę list do Mikołaja może tez mi przyniesie wok, bo jak patrzę na zdjęcie aż ślinka mi cieknie :)

    OdpowiedzUsuń