click me click meclick meclick meclick meclick meclick me

wtorek, 3 stycznia 2012

"Najnowsza klasyka", czyli sałatka "Gyros"

Sałatka "Gyros" od kilku lat pojawia się na polskich stołach. Jadłam ją już u wielu osób i sama też ją czasem robię. Jest to sałatka z gatunku: "każdy ma swój przepis". Zauważyłam również, że najbardziej smakuje mężczyznom... Może dlatego, że Panowie zazwyczaj nie liczą kalorii ;)
Dzisiaj moja wersja, robiona na imprezę sylwestrową w 2011:
* SAŁATKA "GYROS" *
sałatka "Gyros" w odsłonie noworocznej :)
INFO
  • posiłek: śniadanie, drugie śniadanie, kolacja, impreza
  • gatunek: sałatka
  • mięso: tak
  • ilość porcji: bardzo dużo
z poniższych proporcji wyszły mi 1 ogromna i 1 duża miska sałatki :)
  • kalorie w całości: OGROMNA ilość kcal :)
  • czas przygotowania: 60 min. + min. 2 godziny marynowania mięsa
SKŁADNIKI
  • pierś z kurczaka 1000 g (2 szt. podwójne duże)
  • kapusta pekińska 350 g (0,5 szt. średniej)
  • kukurydza 280 g (1 puszka)
  • cebula 200 g (2 szt.)
  • ogórki konserwowe 200 g (4 szt. duże)
  • papryka 200 g (1 szt.)
  • majonez ok. 750 ml
  • ketchup ok. 500 g
  • przyprawa "gyros" 1,5 opakowania
  • olej
PRZYGOTOWANIE
  1. Pierś z kurczaka pokroić na kawałki "na jeden kęs", zamarynować w ok. 1,25 (1 i 1/4) opakowania przyprawy "gyros" i oleju.
  2. Po minimum 2 godzinach (a najlepiej 12 godzinach) marynowania mięsa, ugrillować kawałki kurczaka na patelni grillowej.
  3. Cebulę, ogórki konserwowe i paprykę pokroić w drobną kostkę.
  4. Kapustę pekińska drobno posiekać.
  5. Odsączyć kukurydzę z zalewy.
  6. Układać sałatkę warstwami, u mnie:
  • kapusta pekińska
  • majonez
  • grillowana pierś z kurczaka
  • ketchup
  • kukurydza
  • cebula
  • majonez
  • posypać przyprawą "gyros"
  • papryka
  • ogórek konserwowy
  • ketchup
  • grillowana pierś z kurczaka
  • kapusta pekińska
  • majonez
  • przyprawa gyros
  • wzorek ozdobny z ketchupu
* SMACZNEGO *

POMOCNICZE INFORMACJE
  1. Pierś z kurczaka można zamiast grillować po prostu usmażyć.
  2. Papryki używam czerwonej dla lepszego kontrastu (żółta jest kukurydza, a zielony - ogórek konserwowy).
  3. Czasem zamiast ogórka konserwowego używam kiszonego.
  4. Sałatka ma dużo kalorii, ale nie należy się tym przejmować ;)
  5. Co do warstwowości... Jak dla mnie...
z zewnątrz nie wygląda to ładnie, ale...
wewnątrz wygląda ciekawiej niż zwykła sałatka, więc...
.... układam składniki warstwami, ale zazwyczaj tylko w szklanej, ciemnej misce (patrz pierwsze zdjęcie) ;)
ps. Tylko teraz muszę moją "gyrosową" miskę odebrać od Gospodarzy imprezy sylwestrowej, na której balowaliśmy:)

6 komentarzy:

  1. To samo robiłam na Sylwestra! :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. A ja jeszcze nie jadłam takiej sałatki - jest mi tylko znana z przepisów w Internecie.

    OdpowiedzUsuń
  3. jadłam w zeszłym roku na sylwestra, pyszna

    OdpowiedzUsuń
  4. mmmm bardzo lubię gyrosową choć w wersji troszkę innej :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Idealne potrawa sylwestrowa :) A znasz tą wersję - Sałatka Gyros warstwowa ?

    OdpowiedzUsuń