click me click meclick meclick meclick meclick meclick me

niedziela, 23 września 2012

Szczęśliwa siódemka czyli siódma wyprawa Poszukiwaczy Zaginionego Hamburgera

TeŻet i ja jesteśmy od listopada 2011r. na tropie idealnego hamburgera. Ranking wszystkich wypróbowanych przez nas dotychczas wersji można znaleźć W TYM MIEJSCU. Już wiemy, że idealny hamburger przyprawiony jest na pewno solą, pieprzem i miętą. Kolejnych składników jednak nadal szukamy. W ten weekend wypróbowaliśmy powyższy zestaw z dodatkiem świeżo startej gałki muszkatołowej. Sprawdził się, więc tarta gałka muszkatołowa zagości w naszych hamburgerach na dłużej.

* HAMBURGER - WERSJA 7 *
INFO
  • posiłek: obiad, kolacja
  • gatunek: hamburger
  • mięso: tak
  • ilość porcji: 2
  • kalorie w całości: ok. 200 - 250 kcal (udziec wołowy) + bułka, sosy i warzywa
  • czas przygotowania: 10 min.
  • czas czekania: 2 godz.
  • czas grillowania: 5 - 15 min
SKŁADNIKI
  • mięso wołowe (udziec) 200 - 250 g
  • sól 0,5 łyżeczki
  • pieprz 0,5 łyżeczki
  • mięta suszona 0,5 łyżeczki
  • świeżo starta gałka muszkatołowa 0,5 łyżeczki
PRZYGOTOWANIE
  1. Mięso wołowe zmielić.
  2. Dodać do mięsa sól, pieprz, miętę suszoną i świeżo startą gałkę muszkatołową.
  3. Masę dobrze wymieszać i podzielić ją na dwie części.
  4. Każdą część mięsa dobrze wyrobić w dłoniach, a potem uformować z nich okrągłe, ale płaskie kotleciki.
  5. Położyć kotlety na papierze śniadaniowym lub do pieczenia. Zakryć je drugim kawałkiem papieru.
  6. Włożyć kotlety do lodówki na minimum 2 godziny.
  7. Smażyć kotlety na dobrze rozgrzanej patelni grillowej w zależności od ich grubości i ulubionego stopnia wysmażenia.
  8. Podawać w ciepłej, grillowanej bułce z ulubionymi sosami i warzywami.
* SMACZNEGO *
grillowana ciabatta, sałata rzymska, ogórek, cebula czerwona, papryka, majonez, ketchup, piklowane chilli i hamburger z solą, pieprzem, miętą i gałką muszkatołową
POMOCNICZE INFORMACJE
  1. Poprzednio (TUTAJ i TU) używałam łaty, której kaloryczność jest większa w porównaniu do dzisiejszych kotletów z udźca, co związane jest z większą ilością tłuszczu w tym pierwszym gatunku mięsa.
  2. Zazwyczaj do hamburgera bułkę  w środku, po przekrojeniu skrapiam oliwą czosnkową lub chilli (lub zastępczą, kupną, ale wygodną wersją oliwy w spray'u) i grilluję przez chwilę obok kotleta lub podgrzewam w tosterze.
  3. Hamburger jest kojarzony z kulturą USA, ale jego korzenie sięgają Niemiec (informacje podstawowe TUTAJ).
OCENA:
9/10

2 komentarze:

  1. Kurcze, jak ja dawno nie jadłem hamburgerów, narobiłaś mi ochoty ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. oo ja też dawno nie robiłam hamburgera... mniam ;)

    OdpowiedzUsuń