click me click meclick meclick meclick meclick meclick me

sobota, 2 sierpnia 2014

Krem śmietanowo-malinowy

Zazwyczaj latem jemy codziennie domowe lody malinowe (przepis można znaleźć TUTAJ) lub truskawkowe, a czasem jagodowe. W ostatni weekend postanowiłam obok lodów zrobić również jakiś inny deser malinowy. W lodówce znalazłam masło i śmietanę więc na podstawie przepisu na wytrawny sos śmietanowy (TUTAJ), którego często używam do obiadów, powstał przepis na szybki krem deserowy śmietanowo-malinowy. W sam raz na takie upały, jakie ostatnio u nas panują :)
* KREM ŚMIETANOWO-MALINOWY *
Krem śmietanowo-malinowy z dodatkiem całych malin... mniam...
INFO
  • posiłek: podwieczorek
  • gatunek: deser
  • mięso: nie
  • ilość porcji: około 4 małych lub 2 duże
  • kalorie (w całości): 1150 kcal. + kalorie z cukru
  • czas przygotowania: 5 min.
  • czas gotowania: 10 - 15 min. + minimum 30 min. chłodzenia w lodówce
SKŁADNIKI
  • maliny 500g
  • śmietana 18 % 200 g
  • masło 82 % 50 g
  • mąka 50 g
  • wódka waniliowa (TAKA) 25 ml
  • cukier
PRZYGOTOWANIE
  1. Odłożyć na bok około 80 g malin (16 szt.), a pozostałe 420 g zmiksować w blenderze z cukrem.
  2. Do zmiksowanych malin dodać wódkę waniliową i uzupełnić wodą do 500 ml.
  3. Całość zmiksować, przelać do garnka i gotować około 5 minut.
  4. Masło rozgrzać w garnku.
  5. Wsypać mąkę do masła i energicznie rozmieszać trzepaczką.
  6. Smażyć mieszaninę do uzyskania jasno-złotego koloru.
  7. Śmietanę zahartować gorącym malinowym syropem.
  8. Wlać do zasmażki pozostałe gorące maliny.
  9. Energicznie rozmieszać zasmażkę w malinach, aby nie zrobiły się kluski.
  10. Wlać śmietanę do zasmażki z malinami. Energicznie wymieszać.
  11. Ciągle mieszając gotować krem na małym ogniu przez około 2 min.
  12. Zgasić ogień pod deserem, dodać do niego w całości pozostałe maliny i całość delikatnie wymieszać łyżką tak, aby nie rozgnieść malin.
  13. Wlać krem do miseczek i wstawić do lodówki na minimum 30 minut.
* SMACZNEGO *
deser przed pierwszym kęsem...
... i pierwszy kęs (a na łyżce i w głębi kremu świeże maliny).
POMOCNICZE INFORMACJE
  1. Krem jest dość kaloryczny. Można lekko obniżyć kalorie używając śmietany 12% zamiast 18% i nie dodając cukru.
  2. Zamiast malin można użyć innych drobnych owoców (truskawek, poziomek, jagód itp.).
  3. Zamiast zmiksowanych malin można dać też sok malinowy lub sok z innych owoców.
  4. Jeżeli krem mają jeść dzieci wódkę waniliową można pominąć, a dla uzyskania waniliowego posmaku zwykły cukier zastąpić cukrem waniliowym.

1 komentarz: